top of page

Строк на подання заяви про прийняття спадщини пропущено: що робити?

У разі смерті особи коло його спадкоємців набувають прав та обов’язків. Так відповідно до положень Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст. 1216 ЦК України). Спадкування можливе за законом і за заповітом(спадкодавець сам розпорядився із своїм майном).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Проте, слід враховувати наступні виключення:

1)особа, яка за життя постійно проживала із спадкодавцем (має те ж місце реєстрації проживання що і спадкодавець) та яка протягом 6-ти місяців не подала заяву про відмову від спадщини вважається таким, що прийняв спадщину;

2) малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, коли вони відмовились від неї в порядку встановленому в Цивільному кодексі України;

3) Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Отже загальне і дуже важливе правило, яке слід запам’ятати кожному спадкоємцю: строк для прийняття спадщини 6 місяців.

Однак, які наслідки пропуску такого строку, чи можливе його продовження або поновлення розглянемо нижче.

Положення закону в цьому моменті сформульовано чітко і суворо. Справа в тому, що від того, чи дотримано цього строку залежить, чи матиме особа право власності на майно, яке знаходилось у власності спадкодавця.

Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Чинним законодавством передбачено два варіанти дій у разі пропуску строку (ч.2-3 ст. 1272 ЦКУ):

1. Інші спадкоємці надають згоду на прийняття спадщини спадкоємцем, що подав заяву із пропуском строку.

Обов’язкові умови такої згоди:

• письмова форма згоди інших спадкоємців (цю згоду спадкоємці надають нотаріусу який відкрив спадкову справу);

• згода на прийняття спадщини має бути надана усіма спадкоємцями, які вже подали заяви про прийняття спадщини.

2. Судовий спір: спадкоємець доводить у суді, що пропустив строк подання із поважної причини та просить суд надати йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Обов’язкові умови надання додаткового строку судом:

• наявність документально чи іншими доказами підтвердженої поважної причини пропуску строку.

Щодо зупинення встановленого законом строку на прийняття спадщини під час військового стану

24.06.2022 р. Кабінет Міністрів України виніс Постанову №719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» якою встановив: перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Тобто під час військових дій фактично строк для прийняття спадщини був встановлений у збільшеному розмірі та склав 10 місяців.

Однак, Верховний суд висловив свою правову позицію з цього питання та нагадав, що зміни в Цивільний кодекс України можуть бути внесені лише законами про внесення змін до Цивільного кодексу України (стаття 4).

Строк на прийняття спадщини по своїй сутності є присічним (статті 1270, 1272 ЦК), оскільки його сплив призводить до того, що спадкоємець вважається таким, який не прийняв спадщину. Тобто сплив строку «присікає» право на прийняття спадщини.

Законодавець як у статті 1270 ЦК України, так і в інших нормах ЦК України, не передбачає допустимості існування такої конструкції як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини» та можливості в постанові Кабінету Міністрів України визначати інші правила щодо строку на прийняття спадщини; пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) суперечить статтям 1270, 1272 ЦК України, а тому не підлягає застосуванню.


 

Щодо визначення «поважності» пропущеного строку:

Основним наріжним каменем спотикання в судовому порядку є оціночне визначення який пропуск строку був поважним, а який ні. За змістом статті 1272 Цивільного кодексу України, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, які має оцінити суд з урахуванням доводів і заперечень учасників справи та її фактичних обставин (п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 р. № 7).

В своїй практиці Верховний суд наголошує: необізнаність спадкоємця про факт смерті спадкодавця не є об’єктивними та непереборними труднощами, з якими закон пов’язує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини (постанова Верховного Суду від 30 червня 2020 р. у справі № 431/5782/17, провадження № 61-43817св18).

Однак, важливо звернути увагу на Постанову Верховного суду від 1 червня 2020 р. (судова справа № 185/777/17, провадження № 61-35079св18), де Верховний суд визнав поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини проживання позивача у м. Донецьку, де існувала загроза життю та здоров’ю у зв’язку з проведенням активних бойових дій. Крім того, на час відкриття спадщини м. Донецьк було включено до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснювали свої повноваження.

Перевагою в процесі визначення поважності причин пропуску Верховний суд визначає незначний часовий проміжок між закінченням строку прийняття спадщини та подачею позовної заяви про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та вказує, що це є підставою для задоволення таких вимог (постанова Верховного Суду від 17 жовтня 2018 р., судова справа № 681/203/17-ц, провадження № 61-26164св18).

Звертаємо увагу!

Поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини є унікальними в кожному окремому випадку.


Юристи Земельного фонду України допоможуть вам ретельно дослідити обставини та факти, які призвели до пропуску строку на прийняття спадщини та оцінити шанси на успішне отримання додаткового строку на прийняття спадщини.

 

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

 

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

246 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page