top of page

З якого моменту набуває чинності договір оренди землі?

Спори щодо початку строку дії договору оренди– найбільш розповсюджений вид спорів між орендарями та орендодавцями. Це пов'язано з тим, що дата закінчення договору "прив’язана" до дати набрання чинності такого договору, яку сторони не завжди можуть визначити.

    Момент набуття чинності договором залежить від того, коли був підписаний такий договір – до 01.01.2013 р. чи після цієї дати.

    Нагадуємо, шо до 01.01.2013 р. підлягав реєстрації сам договір оренди, а вже після цієї дати реєстрації підлягає право оренди, а не договір.

    18 січня 2023 року ВП ВС у  справі №357/8277/19  відступив від висновків, викладених Верховним Судом України в постанові від 13 червня 2016 року у справі № 6-643цс16, оскільки, на думку колегії суддів, договір оренди земельної ділянки набуває чинності з дня, коли сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

  У постанові від 13 червня 2016 року у справі № 6-643цс16 ВС зробив правовий висновок про те, що виходячи з положень статті 638 ЦК України, статей 125, 126 ЗК України договір оренди землі набуває чинності з дня проведення його державної реєстрації.

  Зі змісту цієї постанови вбачається, що на час укладення договорів оренди (23 грудня 2014 року та 23 лютого 2015 року) з 01 січня 2013 року набрали чинності зміни, якими виключено посилання щодо державної реєстрації правочинів, а із Закону України «Про оренду землі» були виключені статті 18 та 20 про обов`язковість державної реєстрації договорів оренди земельної ділянки.

    Згідно зі статтями 125, 126 ЗК України (у редакції, чинній на час виникнення правовідносин у справі № 6-643цс16) право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникали з моменту державної реєстрації цих прав.

     Таким чином, станом на час виникнення вказаних правовідносин законодавчо були закріплені вимоги про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.

    Отже, з урахуванням викладених норм поняття «державна реєстрація договору» та «державна реєстрація речового права» різняться.

    Реєстрація права оренди земельної ділянки, як зазначалось, є офіційним визнанням і підтвердженням факту виникнення прав на землю, проте вказане не свідчить, що сам договір, для якого визначені загальні правила набрання чинності, набирає чинності з моменту реєстрації права.

     Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду констатує, що після внесення змін щодо виключення реєстрації самого договору оренди земельної ділянки момент реєстрації майнових прав перестав впливати на момент набрання чинності таким договором.

      Таким чином, на думку ВС, договір орендиземлі, укладений після 01.01.2013 р. набуває чинності з дня, коли сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, однакправо оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації права оренди в ДРРП.

    Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

463 просмотра0 комментариев
bottom of page