top of page

Скарга, як особливий вид звернення.

На жаль в сучасних відносинах громадянин - влада досить часто ми спостерігаємо таке явище, коли під час розгляду звернень громадян, державний орган чи орган місцевого самоврядування нехтує законними правами та інтересами заявників.

Не вирішуючи питання по суті, надає не повну відповідь (інформацію) або взагалі не розглядає належним чином, порушуючи терміни розгляду таких звернень.

Деякі державні органи у зв’язку з введенням воєнного стану призупинили надання відповідей на звернення та запити громадян на публічну інформацію, навіть на ті, що не стосуються воєнного стану, військової діяльності, надання медичної допомоги, евакуації населення тощо.

Відповідно до положень частини третьої статті 34, частини другої статті 64 Конституції України, статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право на доступ до інформації в умовах воєнного стану може підлягати обмеженням, перш за все, для захисту інтересів національної безпеки та територіальної цілісності держави. 

При цьому, право громадян на звернення до суб’єктів владних повноважень та отримання відповіді, гарантоване статтею 40 Конституції України не може бути обмеженим навіть в умовах воєнного стану.

Які ж перші кроки мають бути заявника у таких ситуаціях?

Адже обурення та емоції часто не дають швидко зорієнтуватись і прийняти правильні рішення. Неможливість належного та вчасного опрацювання звернень, запитів та надання відповідей органами державної влади та місцевого самоврядування як правило обґрунтовується тим, що відповідно до положень статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» здійснюють в першу чергу заходи, необхідні для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки.

В таких випадках найкращим способом зрушити питання з «мертвого місця», пришвидшити його вирішення та загострити увагу чиновників, шляхом подання такого виду звернення як Скарга до компетентного органу.

​ Зокрема ст.3 Закону України «Про звернення громадян»(далі – Закон) визначає Скаргу як звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб.

Порядок розгляду Скарги визначений ст.16 вказаного Закону. Вона подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі і не позбавляє громадянина права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства.

Обов’язково до Скарги потрібно долучити наявні у громадянина рішення або копії рішень, які приймалися за його зверненням раніше, а також інші документи, які можуть сприяти розгляду Скарги, і після розгляду повертаються громадянину.

Розгляд Скарг здійснюється безкоштовно і як вид звернення вона має ще одну перевагу, адже реєстрація таких звернень, їх облік, статистика розгляду та звітність про ефективність вирішення питань, проводиться окремо, а наявність систематичних скарг, особливо з одного і того ж питання чітко відслідковується і змушує чиновниківреагувати більш ефективно, для вирішення питання не формальною відпискою, а по суті. До Скарги завжди посилена увага і як показує практика, питання порушені у формі Скарги вирішуються в двічі ефективніше.

Таким чином, не потрібно соромитись захищати власні законні права та інтереси шляхом подання Скарг. Державний механізм налаштований таким чином, що об’єктивний і справедливий підхід у вирішенні питань з якими звертаються громадяни просто не доведе до необхідності скаржитися. Скарга – це нормальна реакція свідомого громадянина на суб’єктивні та упереджені (несправедливі) рішення чиновників, вона у Законом передбачений спосіб сприяє швидкому та більш ефективному розгляду питань невирішених у звичайних зверненнях.

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

115 просмотров1 комментарий
bottom of page