top of page

Недоліки спрощеної процедури передачі в оренду сільськогосподарських земель

24 березня 2022 року Верховною Радою був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану»                  № 2145-ХІ.

       На час дії воєнного стану цим Законом запроваджена спрощена процедура передачі в оренду земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній та комунальній власності. Варто підкреслити, що цестосується лише ділянок, призначених для товарного сільськогосподарського виробництва.

      Спрощена процедура передбачає суттєвескорочення бюрократичного ланцюга дляотримання земельної ділянки в оренду, проте важливо розуміти не тільки переваги, але й недоліки такого нововведення.

1. Укладення договорів без земельних торгів

      Земельні торги були способом передання землі в оренду на конкурентних засадах за найбільшу ціну та забезпечували прозорість такої процедури.

    Відсутність земельних торгів ускладнить врегулювання конкуренції серед охочих отримати земельну ділянку, а визначальним фактором може стати вміння швидко провести «правильну»комунікацію з органом, що прийматиме рішення.Також існує ризик передання земель в оренду фактично за безцінь.

2. Формування земельної ділянкиздійснюється без внесення відомостей до Державного земельного кадастру та присвоєння їй кадастрового номера.

      Формування земельних ділянок в такий спосіб може зумовити передання для сільськогосподарських потреб земель, що не належать до такого цільового призначення. Більше того, ці землі можуть перебувати у статусі таких, що за законодавством взагалі не можуть бути використані для зазначених потреб.

3. Договір укладається на один рік без можливості поновлення договору та без переважного права орендаря.    

      Такий договір розрахований на короткострокову перспективу, а після спливу строку договору не факт, що ця земельна ділянка дістанеться орендарюв наступному році. Чи буде орендар мотивований покращувати та вкладати ресурси в земельну ділянку, якщо через рік він позбавиться свого права оренди? Напевно, ні.

      4.  Власники, користувачі земельних ділянок не несуть відповідальності за невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням, що полягає у невикористанні земельної ділянки.

       Як відомо, тривала відсутність обробки земель сільськогосподарського призначення згубно впливає на їхній стан та функціональну здатність. Крім того такий підхід суперечить меті прийняття цих змін – забезпеченні нарощування сільськогосподарського виробництва в Україні протягом воєнного стану.

        5.  Орендар не має права на компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки.

     Фактично це сприяє тому, що орендар не буде поліпшувати земельну ділянку, оскільки він буде зацікавлений не у покращенні стану землі та її тривалій обробці, а у короткостроковій активній експлуатації наявних ресурсів землі, що зумовить максимальне виснаження останньої у найкоротші строки.

    Підсумовуючи, слід зазначити, що спрощена процедура передачі земельних ділянок в оренду передбачена для підтримання виробництва сільгосппродукції на належному рівні під час дії воєнного стану, але, на жаль, не позбавленанедоліків, які можуть стати ґрунтом для зловживань з боку ОМС, так і завдати шкоди екологічному стану земель.

158 просмотров0 комментариев
bottom of page