top of page

Скасування інституту безоплатної приватизації землі: міф чи наше майбутнє?

Питання про скасування права на безоплатну приватизацію землі неодноразово піднімалося різними державними органами.

У Міністерстві аграрної політики пропонували замінити таке право на фіксовану знижку при купівлі та отриманні в оренду держаних земель. Про це заявляв колишній міністр Роман Лещенко під час прес-конференції «100 днів ринку землі».

НАЗК неодноразово наголошувало на необхідності скасування безоплатної приватизації для запобігання корупційних схем у галузі земельних відносин. У проєкті Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки зазначено, що безоплатна приватизація є одним із найбільших джерел корупційних практик у земельних відносинах.

До найбільш поширених схем НАЗК відносить: продаж інформації про місце розташування вільних земельних ділянок, підроблення рішень ОМС про відведення земельної ділянки, «повторна приватизація», зловживання під час надання дозволу на розробку проєкту землеустрою та реєстрації земельної ділянки тощо.

Експерти НАЗК радять замінити безоплатну приватизацію більш дієвим механізмом компенсації, діджиталізувати всі процеси на ринку землі, в тому числі провести прозорий та повний аудит відчуження комунальної та державної землі.

Окрім цього, 03 листопада 2021 року для громадського обговорення був опублікований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму безоплатної приватизації земельних ділянок», в погоджені якого було відмовлено Державною регуляторною службою України.

В пояснювальній записці до проекту запропоновано монетизувати право на безоплатну приватизацію для того, щоб воно могло бути реалізоване кожним громадянином України при продажу земельних ділянок державної власності.

Фактично вказаним документом запропоновано скасувати безоплатну приватизацію земельних ділянок («статті 118, 119 ЗКУ виключити»).

Можна сказати, що ідея скасування інституту безоплатної приватизації землі обговорюється вже давно та, на мою думку, з часом буде реалізована.

Тут виникає закономірне питання: як встигнути реалізувати це право?

Зараз на території України діє правовий режим воєнного стану, який передбачає тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Відповідно до Указу Президента України № 573/2022 від 12 серпня 2022 року строк дії воєнного стану в Україні продовжено до 21 листопада 2022 року.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» №2145-IX під час дії воєнного стану безоплатна передача земель, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Однак, Законом не внесена заборона на звернення з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та заборона щодо розгляду такого клопотання органом місцевого самоврядування. Виходячи з цього, вважаю, що громадянин України не позбавлений права на звернення з таким клопотанням.

Потрібно не забувати, що режим воєнного стану має тимчасовий характер та по закінченню його дії знімаються всі наразі діючі обмеження.

Крім цього, слід враховувати незворотність дії в часі законів та інших нормативно-правових актів.

Так, згідно з рішеннями Конституційного Суду України від 13 травня 1997 року № 1-зп, від 9 лютого 1999 року № І-рп/99, від 5 квітня 2001 року № З-рп/2001, від 13 березня 2012 року № 6-рп/2012 щодо тлумачення змісту ст. 58 Конституції України:

· закони та інші нормативно-правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності;

· дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце;

· дія закону та іншого нормативно-правового акта не може поширюватися на правовідносини, які виникли і закінчилися до набрання чинності цим законом або іншим нормативно-правовим актом.

У Постанові Верховного Суду від 19 червня 2018 року у справі № 820/5348/17 зазначено, що розпочатий процес реалізації права, за загальним правилом, повинен бути завершений за чинним на момент початку і процесу законом, що узгоджується з принципом правової визначеності.

Тобто в контексті застосування принципу незворотності дії закону у часі це означає, що у разі, якщо під час чинності відповідного нормативно-правового акту, особа здійснила конкретні дії, що виражають її волевиявлення реалізувати своє право (звернулась до суб`єкта владних повноважень, подала повний пакет документів тощо), то така особа повинна мати можливість закінчити реалізацію відповідного права за тими нормами, що діяли на момент початку реалізації відповідного права, навіть якщо до завершення реалізації права вони втратили чинність.


Таким чином, якщо звернутися з відповідним клопотанням щодо безоплатної приватизації земельної ділянки до моменту скасування інституту безоплатної приватизації, то розпочатий процес приватизації повинен бути завершений за чинним на момент звернення законодавством. Саме тому не варто відкладати приватизацію на майбутнє. Скористуйтеся своїм правом вже сьогодні!

Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів. Це наш пріоритет.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт https://www.zemfond.net

234 просмотра0 комментариев
bottom of page