top of page

Сімейне фермерське господарство

Що таке сімейне фермерське господарство? Які є особливості? Нормативна база?

Задля сприяння розвитку аграрного сектору держава створила комфортні умови для діяльності фермерських господарств. Відповідно до ч.1 ст. 1 ЗУ «Про фермерське господарство», фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Зокрема, законодавством передбачена можливість створення сімейних фермерських господарств. Про цю форму фермерського господарства ми зараз і поговоримо.


Хто може створити СФГ?

Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство.

Обов'язковою умовою є наявність землі у власності, у користуванні чи в оренді. Працюють у господарстві члени однієї сім'ї, які спільно проживають, мають права та обов’язки у родині, а інші члени родини мають право долучатися, якщо вони проводять спільну господарську діяльність.


Форми СФГ

Законодавство передбачає дві форми існування сімейного фермерського господарства:

  • як юридична особа;

  • без набуття СФГ статусу юридичної особи.

В обох формах головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім’ї.

Щодо створення сімейного фермерського господарства як юридичної особи, то даний варіант більш актуальний для великих господарств.


СФГ без набуття статусу юридичної особи

1) СФГ без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

2) Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

3)Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа – підприємець.

Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа – підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу – підприємця в порядку, встановленому законом.

4)Від імені сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи має право виступати голова цього господарства або уповноважений ним у встановленому цивільним законодавством порядку один із членів господарства.

Державна підтримка СФГ

1) Новоствореним фермерським господарствам у період становлення (перші три роки після його створення) надається допомога за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, а також може надаватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

2) Додаткова державна підтримка у порядку, передбаченому Законом України "Про державну підтримку сільського господарства України", в тому числі на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), надається грошова допомога за рахунок коштів державного бюджету в розмірі та порядку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, фермерська діяльність відіграє значну роль в українській економіці, а створення СФГ дає можливість появі нових робочих місць у сільській місцевості, сприяє легалізації діяльності дрібних товаровиробників сільськогосподарської продукції, що надалі дає право на пенсійне забезпечення громадян.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Якщо Ви потребуєте захисту або у вас залишилися питання– звертайтеся! Наші контакти в описі до відео


Ми, Земельний Фонд України, зважено та впевнено продовжуємо працювати у галузі земельних відносин на благо нашої країни з дотриманням законодавчих норм та із радістю допомагаємо вам вирішувати ваші земельні питання далі. Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги. Життя триває, робота також сама себе не переробить, особливо у такі часи.



Недавние посты

Смотреть все
bottom of page