top of page

Штраф за невиконання судового рішення. Судовий контроль (нові зміни в законодавстві).

Багато тих, хто є учасником земельних відносин стикався з постійними відмовами у розробці проекту землеустрою, а у разі звернення о суду – затягуванням або тотальним ігноруванням судового рішення навіть попри кримінальну відповідальність.

Так, однією з причин виникнення системної проблеми невиконання судових рішень  є недосконалий механізм здійснення судового контролю за виконанням рішень судів.

Нове процесуальне законодавство (Кодекс адміністративного судочинства України, Цивільний процесуальний кодекс України, Господарський процесуальний кодекс України в редакції Закону України від 03.10.2017 року № 2147-VIII) окремим процесуальним інститутом виділило судовий контроль за виконанням судового рішення.

Одночасно, у Верховній Раді зареєстровано законопроект Кабміну 7648 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення механізму судового контролю за виконанням рішень судів та процедури встановлення або зміни способу виконання судових рішень».

Так, пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України.

Проектом Закону передбачено впровадження таких змін:


Вдосконалення інституту судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах, боржником за якими є суб’єкт владних повноважень, а саме:

- зобов’язання суду здійснювати судовий контроль за виконанням рішень у справах щодо спорів фізичних осіб з суб’єктами владних повноважень;

- вчинення певних дій щодо майна;

- здійснення судом судового контролю шляхом: отримання інформації про стан виконання рішення з Єдиного державного реєстру виконавчих документів;

- зобов’язання керівника боржника – суб’єкта владних повноважень подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення;

- зобов’язання державного виконавця або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення;

- уточнення строків для надання звіту про виконання судового рішення (не менш як десять днів);

- можливість суду за наслідками здійснення судового контролю розглянути питання про зміну способу і порядку виконання судового рішення.


Вдосконалення положень стосовно накладення та сплати штрафу (уточнення суб’єкта, на якого накладається штраф, визначення п’ятнадцятиденного строку для його добровільної сплати).

Збільшення граничного строку розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення з десяти днів до тридцяти днів.

Окрім цього, не варто забувати, що Конституцією України закріплено принцип обов’язковості виконання судового рішення, який цілком реально застосувати у наших реаліях за допомогою кваліфікованих спеціалістів і позитивна судова практика є цьому підтвердження (справа № 420/177/20 в якій було накладено штраф на міського голову через невиконання судового рішення).


Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 10 червня 2020 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково, рішення Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2020 року в частині зобов`язання Южненську міську раду повторно розглянути на пленарному засіданні клопотання ОСОБА_1 від 16 вересня 2019 року про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва індивідуального гаража площею 0,01 га та прийняти відповідне рішення з урахуванням висновків суду скасовано. Ухвалено в цій частині нове рішення, яким зобов`язано Южненську міську раду надати ОСОБА_1 дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва індивідуального гаража площею 0,01 га. В іншій частині рішення Одеського окружного адміністративного суду від 16 березня 2020 року залишено без змін.


Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2021 року у прийнятті звіту Южненської міської ради про виконання постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 10 червня 2020 року у справі № 420/177/20 відмовлено; встановлено Южненській міській раді новий строк подання звіту про виконання постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 10 червня 2020 року у справі № 420/177/20 та зобов`язано Южненську міську раду подати до П`ятого апеляційного адміністративного суду до 17 вересня 2021 року звіт про його виконання, розгляд якого призначено у судовому засіданні на 22 вересня 2021 року о 09:30 год; накладено на Южненського міського голову ОСОБА_2 штраф у розмірі двадцяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб в сумі 45 400 (сорок п`ять тисяч чотириста) гривень; стягнуто з Южненського міського голови ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 половину штрафу у розмірі 22 700 (двадцять дві тисячі сімсот) гривень; стягнуто з Южненського міського голови ОСОБА_2 до Державного бюджету України половину штрафу у розмірі 22 700 (двадцять дві тисячі сімсот) гривень; попереджено Южненського міського голову про те, що відповідно до частини сьомої статті 382 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) сплата штрафу не звільняє від обов`язку виконати постанову суду і подати звіт про її виконання. Повторне невиконання цього обов`язку тягне за собою застосування наслідків, встановлених частинами першою і другою цієї статті, але розмір нового штрафу при цьому збільшується на суму штрафу, який було або мало бути сплачено за попередньою ухвалою.

Проблема виконання судових рішень є, на жаль, поширеною у нашій державі проте законодавець надає нам можливість вплинути на цей процес.


Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів. Це наш пріоритет.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

304 просмотра0 комментариев
bottom of page