top of page

Що варто знати кожному про межі земельної ділянки?

Мало хто з власників земельних ділянок під час приватизації, або купівлі-продажу звертає увагу на наявність межових знаків на земельній ділянці, яка є повноцінним об’єктом цивільно-правових відносин.

Таке явище є досить поширеним у земельних реаліях сьогодення і на відміну від інших об’єктів не рухомого майна (будинку або інших будівель та споруд) власники земельних ділянок не лише не знають чітких меж, а й часто місце розташування самої ділянки (особливо паїв).

У своїх публікаціях ми неодноразово порушували питання про види документації та її склад, але варто згадати і такий аспект як встановлення межових знаків.

 

Законом України «Про землеустрій» передбачено під час складання документації (технічної щодо встановлення меж або проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки) зазначати відомості про встановлені межові знаки.

Але досить часто такі відомості носять формальний характер, а реально розробник документації зазначаючи їх в документації, фактично не встановлює їх.

Ми звикли ідентифікувати земельні ділянки за кадастровим номером, але саме за межовими знаками на місцевості можна зрозуміти точне місце розташування та конфігурацію наділу.

 

Єдиним документом, який визначавважливість встановлення таких знаків на межі земельної ділянки була Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, яка у 2021 році була  скасована наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Згідно зазначеного документу передбачалосьтри види межових знаків, які (на вибір) розробник документації має встановити на межі земельної ділянки за результатами проведених робіт, а саме:

І. Конструкція встановленого зразка, яка включає в себе чотири деталі (деталь 1 - металева марка  у формі кола діаметром 50 мм та товщиною 1 мм, закладний  дюбель  довжиною 120 мм з верхньою основою у формі кола діаметром 60 мм, виготовлений з особливо витривалого полімеру; стержень фіксуючий червоного кольору довжиною 127 мм, виготовлений з особливо витривалого полімеру та стовпчик установочний (у розрізі хрестоподібний) висотою 700 мм з верхньою основою діаметром 60 мм,  виготовлений з особливо витривалого полімеру.

​ Межовий знак у скомплектованому вигляді призначений для закріплення меж земельних ділянок на ґрунтовому покриві.

ІІ. Металева труба діаметром 3-7  см  висотою 80-100  см  з привареною у верхній частині металевою пластиною для написів.

ІІІ. Дерев'яний стовп діаметром не менше 10 см висотою не менше 100 см з хрестовиною у нижній частині та верхньою основою 15х15 см і висотою 20 см, у верхній частині стовпа робиться виріз для написів.

​За руйнування (зіпсування) встановлених таких межових знаків передбачено законодавством адміністративну відповідальність.

​ На разі закріплення меж земельних ділянок виконується частіше лише «на папері» і межові знаки не встановлюються.

​ Зрозумілим є той чинник, що встановлення таких знаків вимагає додаткових робіт та коштів, але його наявність на земельній ділянці приносить набагато більшу користь під час використання земельної ділянки у подальшому. Також для розуміння меж ділянки не потрібно постійно виносити її межі землевпорядником і ключовим є уникнення межових спорів, більшість з яких і виникає саме через відсутність межових знаків на земельній ділянці.

 

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

2 841 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page