top of page

Що робити, якщо сусідом було встановлено димохідну трубу з порушенням

Що робити, якщо сусідом було встановлено димохідну трубу з порушенням будівельних та протипожежних норм ?

В цій статті розглянемо ситуацію, коли Ваш сусід у приватному секторі збудував окрему будівлю котельню або встановив у житловому будинку твердопаливний котел з влаштуванням димохідної труби на зовнішньому фасаді житлового будинку, яка межує з Вашим будинком.

Дуже часто через близьке розташування димоходу до житлового будинку сусіда або занизької загальної висоти димоходу увесь сморід та дим потрапляє на прибудинкову територію сусіда, дим проникає у приміщення житлового будинку, забруднює повітря.

Зазначена обставина є дуже серйозною, адже неправильно встановлений димохід стає причиною загорянь житлових будинків, вибухів газів і отруєнь людей чадними газами. Нехтування вимогами безпеки ставить по загрозу не тільки власників одного будинку, але і їх сусідів

Тому, якщо у Вас склалась така ситуація, рекомендуємо не нехтувати безпекою свого здоров’я та життя, а звертатись у відповідні державні органи, що здійснюють нагляд за дотримання законодавства України

При будівництві котельні або влаштування димоходу, перш за все необхідно дотримуватись правил безпеки, передбачених СНіП 2.04.05-91, СНіП 41-01-2003 «Опалення, вентиляція і кондиціонування», ДБН В 2.5 – 67.2013 «Опалення, вентиляція і кондиціювання», дотримуватись протипожежних норми, визначені в ДБН В 2.5 – 67.2013 «Опалення, вентиляція і кондиціювання», ДБН Б. 2.2.-12:2019 «Планування та забудова територій» та ДБН В.2.5. - 77:2014 «Котельні»

Так, загальна ефективна висота димоходу повинна бути не менше ніж 7 м, та перевищувати коник даху (покривлю) на 1,5 м, бо при загальній висоті зовнішньої тіни та коника даху близько 6 м відстань до найближчого будинку всього 1,35 м і це будинок попадає в санітарну зону «димової тіні» димоходу.

Недотримання сусідами при будівництві та влаштування димоходів зазначених норм порушують права інших на безпечне для життя і здоров’я довкілля, що гарантоване Конституцією України.

Відповідно до ст. 9 ЗУ “Про охорону навколишнього природного середовища” Кожний громадянин України має право на: а) безпечне для його життя та здоров'я навколишнє природне середовище; з) подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров'ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище

Статтею 51 ЗУ “Про охорону навколишнього природного середовища”: «При проектуванні, розміщенні, будівництві, введенні в дію нових і реконструкції діючих підприємств, споруд та інших об'єктів, удосконаленні існуючих і впровадженні нових технологічних процесів та устаткування, а також в процесі експлуатації цих об'єктів забезпечується екологічна безпека людей, раціональне використання природних ресурсів, додержання нормативів шкідливих впливів на навколишнє природне середовище. При цьому повинні передбачатися вловлювання, утилізація, знешкодження шкідливих речовин або повна їх ліквідація, відновлення та видалення відходів, виконання інших вимог щодо охорони навколишнього природного середовища і здоров'я людей».

Тому є доречним звертатись з відповідною скаргою до Державної екологічної інспекції згідно положення “Про Державну екологічну інспекцію України” Держекоінспекція України відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний контроль за додержанням законодавства про охорону атмосферного повітря щодо наявності та додержання дозволу на викиди, забезпечення безперебійної ефективної роботи і підтримання у справному стані споруд, устаткування та апаратури для очищення викидів і зменшення рівнів впливу фізичних та біологічних факторів.

Також, для виконання покладених на неї завдань Держекоінспекція України має право виконувати відбір проб та інструментально-лабораторні вимірювання показників складу та властивостей викидів стаціонарних та пересувних джерел забруднення атмосферного повітря.

Також в такій ситуації між сторонами наявний спір щодо дотримання правил добросусідства, захисту прав власності, захисту особистого немайнового права на особисте життя, які регулюються положеннями ст.ст. 103, 152 Земельного кодексу України, ст.270, 391 ЦК України.

Відповідно до ст.391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Статтею 152 ЗК України передбачено право власника земельної ділянки вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Власники земельних ділянок зобов'язані: г) не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів; е) дотримуватися правил добросусідства (ст.91 ЗК України), повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (ст.103 ЗК України).

Земельні спори у межах населених пунктів щодо додержання громадянами правил добросусідства вирішують органи місцевого самоврядування. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом (ст.158 ЗК України).

Вказаною нормою закону передбачено обов'язковий досудовий порядок вирішення спору. Вирішення такого спору в судовому порядку можливо лише у разі незгоди з рішенням, прийнятим за результатами його розгляду органом місцевого самоврядування.

А отже, необхідно також звернутись з відповідною заявою щодо встановлення зазначеного порушення зі сторони сусіда до сільської або міської ради.

В результаті обстеження земельних ділянок комісією сільської або міської ради буде складено акт, яким встановлено, порушення скоєне сусідом при будівництві котельні на земельній ділянці та надано термін на усунення порушення з одночасними рекомендаціями та можливими способами усунення таких порушень, наприклад добудувати частину димохідної труби у висоту, щоб чадні гази не накопичувалися біля землі та не завдавали шкоди сусідам, або переносити димохід від будівлі. А у випадку добровільного не виконання сусідом усунення порушення, такий спір вже буде вирішуватись у судовому порядку.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам,  захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

 

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

1 090 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page