top of page

Черги спадкування за законом

Черговість спадкування – це певний порядок хто спадкує, а хто ні. Законодавець визначає черговість спадкування відповідно до ступеня спорідненості осіб. Однак часто в житті буває так, що з людиною живуть ті, хто не пов’язані з нею кровною спорідненістю, а родичі спілкуються рідко. Якщо заповіт не складено – майно особи спадкують родичі. Факт догляду за спадкодавцем і його безпорадного стану потрібно доводити в суді. Часто нарікають на незаслужене переміщення аж в V чергу онуки, оскільки вони проживаючи з дідусем і бабусею не спадкують після їх смерті, оскільки спадкує родич ближчого ступеня спорідненості.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Отже, І черга – діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

ІІ черга – рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

ІІІ черга – рідні дядько та тітка спадкодавця;

IV черга – особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини(словами не доведеш, потрібно доводити через суд).

V черга – ῼ інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа;

ῼ  – утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

Окрему увагу слід звернути на спадкування усиновлених дітей та спадкування за правом представлення. Особа, яку усиновили спадкує лише один раз, лише після своїх усиновителів і не спадкує після смерті батьків усиновленого, інших їх родичів за походженням по висхідній лінії. Те саме стосується і спадкування після смерті усиновленого.

Право представлення – це право успадкувати ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Правило просте – дитина спадкує те, що успадкував би її батько якби був живий. Те ж правило поширюється і на прабабу, прадіда, племінників, двоюрідних братів та сестер спадкодавця.

Чи можливо змінити чергу спадкування. Законодавець дає нам уже знайому формулу: позитивну та негативну, легку та складну, + і –.

Отже, позитивним варіантом зміни черговості спадкування є згода між спадкоємцями різних черг і укладення між ними нотаріально посвідченого договору про таку зміну. Договір укладається після смерті спадкодавця та не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині.

Негативним варіантом є судовий спір про одержання права на спадкування за законом спадкоємцями наступної черги. Правило просте: особа протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Верховний суд, формуючи судову практику з цього питання у постанові від 30 травня 2019 року у справі № 346/1178/17 Верховний Суд зазначає:

«Підставами для задоволення такого позову є сукупність юридичних фактів, встановлених у судовому порядку: здійснення опіки над спадкодавцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, поздоровлення зі святами); матеріальне забезпечення спадкодавця; надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, тобто такої допомоги, яка має матеріалізоване вираження, прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири; тривалий час здійснення зазначених вище дій; безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

При цьому, безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування. Безпорадний стан повинен бути підтверджений відповідними записами в медичних документах.

На підставі викладеного апеляційний суд дійшов правильного висновку, що ОСОБА_3 не була особою похилого віку, а доказів неможливості нею самостійно забезпечити умови свого життя, потреби в постійному сторонньому догляді, допомоги та піклуванні, а також тривалості надання позивачем спадкодавцю допомоги матеріали справи не містять, тому відсутні правові підстави для застосування положень частини другої статті 1259 ЦК України та, відповідно, для задоволення позовних вимог».

Більш розширене тлумачення положень закону Верховний суд дав у постанові від 11 грудня 2020 року у справі № 373/1144/17:

«Підставами для задоволення позову щодо зміни черговості одержання спадкоємцями за законом права на спадкування є сукупність наступних юридичних фактів, встановлених у судовому порядку:

1) здійснення опіки над спадкоємцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, поздоровлення зі святами, тощо);

2) матеріальне забезпечення спадкодавця;

3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, тобто такої допомоги, яка має матеріалізоване вираження, — прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири;

4) тривалий час здійснення дій, визначених у пунктах 1-3;

5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

Для задоволення такого позову необхідна наявність всіх п`яти вищезазначених обставин. Під безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений віком, тяжкою хворою або каліцтвом, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування.

Належними доказами, які підтверджують безпорадний стан особи, є відповідні медичні (лікарські) документи, висновки судово-медичних експертів».

Звертайсь до юристів Земельного фонду України за допомогою в реалізації спадкових прав, правильного визначення черги спадкування та розуміння яким чином діяти далі.

 

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам,  захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

 

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

142 просмотра0 комментариев
bottom of page