top of page

Що потрібно знати орендарю та орендодавцю про індексацію орендної плати?

Дане питання детальніше розглянемо у відео.

Питання індексації орендної плати викликає багато питань як з боку орендаря, так і з боку орендодавця, оскільки законодавством не визначено чіткого механізму індексації, а сторони дуже часто плутають індексацію орендної плати з урахуванням індексів інфляції та індексацію НГО.


Однією з істотних умов договору є орендна плата із зазначенням її розміру та індексації.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.


Тобто, якщо в Договорі встановлений обов'язок індексувати орендну плату відповідно до індексів інфляції, то орендар зобов'язаний це роботи.


Зверніть увагу, що якщо в договорі не згадується про проведення індексації, то орендна плата підлягає обов'язковій індексації.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Також індексацію з урахуванням індексів інфляції не слід плутати з індексацією НГО.


Хоча природа як індексації НГО , так і індексації орендної плати базується на індексі споживчих цін, обрахованих Державною службою статистики України, проте механізм їх застосування є різними.


Зокрема, індексація НГО здійснюється Держгеокадастром на державному рівні, а різні числові показники індексації НГО та індексу споживчих цін підтверджують відмінність цих двох показників.


Судова практика показує, що розмір орендної плати не підлягає автоматичній зміні у зв'язку із проведенням щорічної індексації НГО.


Верховний Суд у постанові від 16 березня 2020 року у справі №922/1658/19 зазначив, що зміна НГО внаслідок індексації є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договорів оренди землі його учасниками.


Законодавчо не передбачено автоматичної зміни розміру орендної плати за договором оренди землі з урахуванням щорічної індексації нормативної грошової оцінки. Водночас, з урахуванням положень статті 21 Закону України "Про оренду землі" та принципу свободи договору, сторони договору оренди землі можуть передбачити саме автоматичну щорічну індексацію нормативної грошової оцінки для визначення розміру орендної плати за договором оренди землі.

Проте у такому разі, зважаючи на природу індексації, одночасна подвійна індексація орендної плати та індексація нормативної грошової оцінки не повинна застосовуватися.


Слід наголосити, що якщо орендар вносить орендну плату без урахування індексації, це може бути підставою для дострокового розірвання договору.

Неналежне виконання умов договору, а саме часткове невиконання обов’язку зі сплати орендної плати, також є порушенням умов договору оренди земельної ділянки. Орендар має право вимагати розірвання такого договору, навіть якщо в подальшому заборгованість була сплачена.

Таким чином, обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором, а автоматична зміна розміру орендної плати за договором оренди землі з урахуванням щорічної індексації нормативної грошової оцінки законодавчо не передбачена.


Також не забувайте індексувати орендну плати з урахуванням індексів інфляції, оскільки в іншому випадку в орендодавця з’явиться суттєва підстава для дострокового розірвання договору оренди через суд.

Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру


Слава Україні!



3 925 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page