top of page

Поновлення та припинення договору оренди земельної ділянки

З 16 липня 2020 року почали діяти нововведення, що стосуються поновлення договору оренди землі, запроваджені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» від 05.12.2019 No 340-ІХ.

Зокрема, главу 19 Земельного кодексу України доповнено статтею 1261 «Поновлення договору оренди землі, договору про встановлення земельного сервітуту, договорів про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови». Крім цього, Закон України «Про оренду землі» доповнено статтею 322 «Поновлення договорів оренди землі», також доповнено абзацами 3 та 4 розділ ІХ «Перехідні положення», а статтю 33 викладено у новій редакції.

Відповідно до вимог статті 322 Закону України «Про оренду землі» поновлення договорів оренди землі здійснюється в порядку, передбаченому статтею 1261– Земельного кодексу України.

Поновлення договорів оренди землі, укладених до 16.07.2020, здійснюється на умовах, визначених такими договорами та ЗУ «Про оренду землі». При цьому у разі внесення змін до договору оренди землі після 16.07.2020 на них поширюватимуться правила щодо поновлення договорів оренди землі, визначені статтею 1261 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст. 1261 Земельного кодексу України. Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, не пізніше ніж за місяць до дати закінчення дії такого договору має подати до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

У разі відсутності заяви про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору до дати закінчення дії такого договору після настання відповідної дати закінчення дії договору державна реєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Переважне право орендаря на укладення договору оренди землі на новий строк

Орендар, який має намір укласти договір оренди землі на новий строк у відповідності до ст. 33 ЗУ «Про оренду землі», зобов'язаний:

  • повідомити про це орендодавця не пізніше ніж за 1 місяць до закінчення строку дії договору;

  • у разі смерті орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі орендар зобов'язаний повідомити про намір укласти договір оренди землі на новий строк спадкоємця земельної ділянки протягом 1 місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку;

  • до листа-повідомлення про укладення договору оренди землі на новий строк орендар має додати проєкт договору.

Припинення договору оренди землі

Відповідно до статті 31 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі, серед іншого, припиняється в разі:

  • закінчення строку, на який його було укладено;

  • поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

  • відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

  • набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на

Визначено декілька шляхів дострокового розірвання договору оренди землі: За згодою сторін:

  • У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення — за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань (ст. 32 Закону України «Про оренду землі».

  • У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

За рішенням суду:

  • невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі»;

  • систематична несплата орендної плати та невиконання сторонами інших обов'язків, передбачених умовами договору;

  • у разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки;

  • на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Наслідки припинення або розірвання договору оренди землі

У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

У разі невиконання орендарем обов’язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.

І на останок закликаємо Вас, що у разі виникнення спірних ситуацій з приводу поновлення або припинення договору оренди землі необхідно діяти розсудливо, адже у подібних випадках позитивне рішення залежить від правильності і послідовності певних юридичних дій.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

1 312 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page