top of page

Розпочато новий етап ринку землі: тепер юридичні особи можуть купувати землю

Сьогодні, 01 січня 2024 року, юридичні особи набули право на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

     Як відомо, 01 липня 2021 року стартувала реформа ринку землі, відповідно до якої було впроваджено не більше 100 га "в одні руки" для фізосіб з липня-2021 та заборона на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення для юридичних осіб.

    Такий запобіжник впровадили, щоб дати можливість громадянам встигнути придбати земельні ділянки впродовж 2022-2023 років перед допуском на ринок великих агрохолдингів.

    Однак певна частина українців вважає, що відкриття ринку землі для юридичних осіб може призвести до того, що великий агробізнес зможе викупити землі сільгосппризначення раніше, ніж це зможуть зробити дрібні фермери, землевласники та чинні військовослужбовці, та буде вигідне лише незначній кількості аграрних компаній.

     Інша ж частина вважає, що запуск ринку землі для юридичних осіб позитивно позначиться на економіці країни та дозволить аграріям укріпитись на своїх землях і розвивати довготривалий бізнес, який вони не наважувались впроваджувати на орендованих землях.

     Незважаючи на дуже різні погляди на допускюридичних осіб на ринок землі, з 01 січня 2024 року:

       а) Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тисяч гектарів.

       б) Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тисяч гектарів.

      в)  Дозволяється купівля-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







72 просмотра0 комментариев
bottom of page