top of page

Припинення права власності на земельну ділянку

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!

Право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Ви, як власник земельної ділянки, можете розпоряджатися своїм майном на власний розсуд та маєте право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону, наприклад, продати, подарувати, обміняти, успадкувати, здати в оренду земельну ділянку.


Проте, окрім підстав для набуття права власності, главою 22 Земельного кодексу України визначаються підстави, порядок і механізм припинення прав на землю як для юридичних осіб, так і для громадян.


Підставами припинення права власності на земельну ділянку є:


а) добровільна відмова власника від права на земельну ділянку;

б) смерть власника земельної ділянки за відсутності спадкоємця;

в) відчуження земельної ділянки за рішенням власника (продаж, міна, дарування тощо);

г) звернення стягнення на земельну ділянку на вимогу кредитора;

ґ) відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб;

д) конфіскація за рішенням суду;

е) невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених цим Кодексом;

є) примусове вилучення земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності.


Також існує добровільна відмова власника земельної ділянки від права приватної власності на землю, яка проводиться за його письмовою заявою і тільки на користь держави чи територіальної громади.


У разі згоди на одержання права власності на земельну ділянку органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування укладають угоду про передачу права власності на земельну ділянку, яка підлягає нотаріальному посвідченню. При добровільній відмові від права приватної власності на землю передача земельної ділянки державі чи територіальній громаді проводиться безкоштовно.


Зверніть увагу, що підставою для припинення права приватної власності землі може слугувати відчуження (вилучення) земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб. Такі підстави визначені Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».


Примусове відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості на підставі та в порядку, встановлених законом.


Окрім цього, власника земельної ділянки за рішенням суду можуть позбавити права власності на земельну ділянку у разі звернення стягнення на земельну ділянку на вимогу кредитора.


Це може відбутися у разі, коли власник земельної ділянки передав свою власність у заставу, згідно зі ст.133 Земельного кодексу України та Закону України «Про заставу», чи отримав під свою власність іпотечний кредит, згідно з Законом України «Про іпотеку», і не виконав забезпеченого заставою зобов’язання чи не виконав забезпеченого іпотекою зобов’язання, а кредитор звернувся до суду з метою одержання задоволення своїх вимог з вартості заставленого майна чи за рахунок предмета іпотеки.

Таким чином, кожний громадянин України повинен знати, що право власності на землю гарантується Конституцією України і захищається способами, встановленими законодавством. Позбавити громадянина права власності можна тільки у виключних випадках, встановлених законом.


Не забувайте, що ЗФУ допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


Якщо Ви потребуєте захисту або у вас залишилися питання– звертайтеся! Наші контакти в описі до відео.

bottom of page