top of page

Податкові перевірки під час воєнного стану

Адвокат Земельного Фонду України,

Ірина Назаренко

 

1. Що варто знати під час комунікації з податківцями та які є підстави для податкових перевірок

З 1 липня цього року планувалося відновити документальні планові податкові перевірки. Це частина зобов’язань, які Україна взяла на себе перед Міжнародним валютним фондом. 

І хоча відповідні зміни до Податкового кодексу вже прийняті, проте вони не підписані Президентом, не опубліковані,  а відповідно прийняті зміни не мають, поки що юридичного підґрунтування щодо їх застосування у дії. 

ДПС України спрацювала на випередження і опублікувала плани-графіки проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 рік. Початок проведення більшості перевірок припадала на період саме  з липня по грудень. 

2. Перевірки під час воєнного стану

Так, документальні та факичні перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності умов безпечного їх  проведення, а саме: 

• доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна тощо, що пов'язані з об'єктами оподаткування платників податків; 

• доступу, допуску до фінансово-господарських документів тощо, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків; 

• проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки. 

Тобто, лише за наявності цих трьох умов, можливе проведення перевірок. Яким чином платник податків має підтверджувати наявність або відсутність таких умов законодавством не визначається.

Що стосується документальних перевірок розпочатих до 24 лютого 2022 року, які так і не були завершені  в зв'язку із військовою агресією рф, то вони мають поновитись на невикористаний строк.  При цьому, у разі відсутності безпечних умов проведення таких перевірок, “розпочаті” перевірки можуть бути зупинені на підставі наказу керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу до усунення перешкод для їх проведення. Копія наказу розміщується в електронному кабінеті платника податків та надсилається на електронну адресу. Хто, як і в які строки має усувати такі перешкоди законодавство не містить.  

Що робити: якщо приміщення місцезнаходження платника є пошкодженими, якщо доступ до документів неможливий або вони знищенні, якщо об'єкти інвентаризації недоступні? Позаяк, саме платник податків скоріше за все має повідомити контролюючий орган про відсутність умов безпечної перевірки, навіть якщо він не знає чи буде він перевірятись.  

Негативом є те, що обсяг документів, який може перевіряти податкова починається у 2017 році (адже строки давності були зупинені ще при КОВІДі) і тепер податківцям розв’язали руки. 

Таким собі “бонусом” до перевірок, що будуть продовжені або розпочаті в 2023 році та завершені до кінця війни, буде скасування штрафних санкцій, в разі сплати нарахованих податків. Так, якщо визначені в податковому повідомленні-рішення суми податків будуть сплачені протягом 30 календарних днів від дня отримання рішення,   нараховані штрафи - скасовуються, а пеня не нараховується. Щоправда і оскаржити такі податкові повідомлення-рішення буде вже неможливо. 

Враховуючи плани Мінфіну по надходженню до бюджетів, пов'язані із законопроектом № 8401 (тільки за половину  2023 року планують зібрати близько 10 млрд грн), результати перевірок та їх правомірність легко прогнозується, правда не на користь платників податків. 

 

3. Як зрозуміти, що до вас скоро завітають податківці?

1) Перевірити, чи включено ваше підприємство до плану-графіку проведення податкових перевірок. Цей план-графік публікується наприкінці року, проте до нього можуть вноситись зміни. Тому радимо перевіряти плани податкової щонайменше на початку першого та другого кварталів року.

2) Податківці мають не пізніше, ніж за 10 календарних днів до дня проведення перевірки, надіслати вам копію наказу та письмового повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

 

4. Що мають надати податківці коли прийшли до вас з перевіркою?

1) копію наказу;

2) письмове направлення;

3) службове посвідчення. 

 

5. На що звертати увагу у документах податківців?

У письмовому направленні мають бути обов’язково зазначені: 

- дата видачі направлення:

- найменування контролюючого органу;

- реквізити наказу про проведення відповідної перевірки;

- найменування та реквізити підприємства або ФОП, перевірка якого проводиться;

- мета, вид, підстави, дата початку та тривалість перевірки;

- посада та прізвище особи, яка буде проводити перевірку. 

Направлення на перевірку є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи), що скріплений печаткою відповідної податкової. 

Перевірку можуть проводити лише ті працівники податкової, які зазначені у направленні на її проведення. 

Вам запропонують поставити свій підпис у направленні, зазначивши дату та час ознайомлення. Таким чином, ви фіксуєте початок проведення податкової перевірки. 

Якщо ви відмовитесь ставити підпис, податківці складуть акт, який стане підставою для початку проведення перевірки. Радимо особисто фіксувати дату та час початку проведення податкової перевірки, оскільки це прямо впливає на розрахунок строків її проведення. 

У копії наказу про проведення перевірки, окрім відомостей, що вказані у направленні, варто також звернути увагу на коректність зазначення даних про особу, яку перевіряють: адресу об’єкту, дату початку і тривалість перевірки, мету, вид, підставу для проведення перевірки, період діяльності, який буде перевірятися. Наказ так само повинен бути підписаний керівником податкової та скріплений гербовою печаткою.

 

6. Чи можна не допустити податківців до проведення перевірки?

Якщо податківці не пред’явили вам вказані вище документи або ж вони не відповідають встановленим вимогам, маєте право не допустити їх до перевірки. При цьому варто зафіксувати такі порушення (наприклад, під відео або фото).

Якщо безпідставно відмовити податківцям у допуску до проведення перевірки, то вони вкрай оперативно накладуть арешт на майно підприємства, а також підуть у суд та спробують накласти арешт на його рахунки.

 

7. Які документи надавати під час проведення перевірки?

Документи можна надавати податківцям лише після початку проведення перевірки та виключно ті, що належать або пов'язані з предметом перевірки. Інформацію про предмет перевірки можна побачити у копії наказу на її проведення, про який я писав вище. 

Варто фіксувати перелік всіх документів, що ви надаєте податківцям. Це значно полегшить вам життя, коли підете до суду оскаржувати рішення податківців. 

 

8.Чим закінчується перевірка?

За результатами перевірки, у випадку виявлення порушень вимог законодавства, податківці складають акт. Якщо ж перевірка пройшла для вас успішно та порушень не виявлено, складається довідка. 

Загалом, кількість деталей, на які потрібно звертати увагу під час проведення податкових перевірок, вкрай велика та у одну колонку їх дуже складно помістити. 

Готуватись до податкових перевірок потрібно завчасно. Варто звертати увагу не тільки на формування переліку необхідних документів, а й дати працівникам чіткий та зрозумілий алгоритм дій. Це значно зменшить рівень їх стресу.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

62 просмотра0 комментариев
bottom of page