top of page

Право перетину кордону чоловікам від 18 до 60 років

Право перетину кордону чоловікам від 18 до 60 років, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Відповідно до норм ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", відповідно до якої не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

У зв’язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24.04.2022 №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні” та Закону України “Про правовий режим воєнного стану” запроваджено обмеження у праві виїзду з території України її громадянам чоловічої статі віком 18-60 років. Однак щодо цього, відповідно до вимог вищезгаданих нормативно-правових актів, є виключення. Не застосовуються обмеження у праві перетину кордону чоловікам від 18 до 60 років, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

 

Щодо статусу одинокий батько

Законодавство допускає серйозну прогалину – законом прямо не передбачено, які документи підтверджують, що мати не бере участі у вихованні дитини, так само як юридичного статусу "одинокий батько" не існує.

Згідно п. 9 постанови Пленуму ВСУ № 9, одиноким батьком вважають батька, який  виховує і утримує дитину сам. Правовий статус поняття «одинокого батька» не врегульований законодавством, вбачається можливим застосовування аналогії поняття «одинокої матері», тлумачення якого зазначено у Постанові Пленуму ВСУ. Тобто, для набуття статусу «одинока матір», «одинокий батько», необхідні 2 факти: не перебування у шлюбі, а також виховання і утримання дитини самими матір’ю чи батьком відповідно, тобто без участі іншого з подружжя у житті дитини.

 

Норми діючого в Україні законодавства

Згідно Розпорядження (Листа) Адміністрації державної Прикордонної служби України від 17.03.22 року N 23-6855/0/6-22-Вих "Щодо порядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану" обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України

громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Підтверджуючими документами можуть бути:

- свідоцтво про народження дитини (дітей)

- свідоцтво про смерть матері дитини / рішення суду про позбавлення матері батьківських прав /визнання безвісти відсутньою;

- рішення суду про розлучення;

- визначення місця проживання дитини (дітей) з батьком.

 

Положенням абз. 13 п. 2-2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, внесеного постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2022 року, встановлено, що чоловіку, який самостійно виховує дитину віком до 18 років при супроводі дитини, яка не досягла 16-річного віку, може бути надано дозвіл на виїзд за межі України навіть в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану.

Нормативний припис не пов’язує можливість звільнення від військової служби та мобілізації (а отже – перетину кордону) з встановленням статусу «одинокого батька», а тому будь-які документи, які свідчать про неперебування чоловіка у шлюбі, а також виховання та утримання дитини (дітей) без участі іншого з подружжя у житті дитини, є достатніми для встановлення самостійного виховання ним дитини.

Чинне законодавство не мiстить конкретного перелiку документiв, якi слід подати розлученому батьку, який виховує дитину без матері, для звільнення від призову Ви маєте  надати документи, які підтверджували би те, що мати не бере участі у вихованні дитини.

 

Судове оскарження

Відмовляючи у перетинанні державного кордону громадянину України, уповноважена особа виносить про це обґрунтоване письмове рішення із зазначенням причин відмови, один примірник якого видається громадянинові. Вимога видати письмову відмову вимагає від службовця не лише його суб’єктивного переконання, але й достовірного обґрунтування недостатності чи неналежності документального підтвердження обставин для дозволу на виїзд за кордон.

Зрештою, таке рішення є предметом потенційного офіційного оскарження.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:


434 просмотра0 комментариев
bottom of page