top of page

Повноваження військових адміністрацій та ОТГ щодо управління земельними ресурсами

Повноваження військових адміністрацій та ОТГ щодо управління земельними ресурсами під час дії воєнного стану

​Шановні наші читачі, команда#ЗемельнийфондУкраїни намагається висвітлювати найактуальніші питання, які вас турбують у земельній галузі. Ми неодноразово зосереджували увагу на земельних відносинах в період дії воєнного стану.

У попередніх публікаціях висвітлювалось багато тем, присвячених змінам до чинного законодавства, які обумовлені саме тимчасовою окупацією окремих територій, а також забезпеченням продовольчої безпеки країни під час війни.

​ Зміни, яких зазнала галузь земельного права торкнулись майже кожного, хто продовжив працювати на землі. При цьому зовсім неважливо, чи це велике аграрне підприємство, чи громадяни, які самостійно обробляють власні наділи та вирощують городину для власного споживання.

​Отже, не будемо повторювати всю періодику змін до земельного законодавства, які відбулись протягом минулого року. У цій публікації торкнемось лише фактичного стану речей на сьогодні, хто ж якою землею розпоряджається і які повноваження щодо розпорядження землею мають військові адміністрації та об’єднані територіальні громади.

​Відповідно до ст. 1 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації», військово-цивільні адміністрації району, області - це тимчасові державні органи, що здійснюють на відповідній території повноваження районних, обласних рад, державних адміністрацій. Районні та обласні державні адміністрації, що набули статусу військово-цивільних адміністрацій, не потребують внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

​Таким чином, фактичними розпорядниками земель, визначеними відповідно до ст.122 Земельного кодексу України, залишились ті ж самі органи державної влади та місцевого самоврядування, які здійснювали ці  повноваження до запровадження воєнного стану.

Реєстрація ж речових прав (власності, користування, оренди, тощо) здійснюється так само у традиційному порядку, шляхом внесення відповідних відомостей до Реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, реєстраторами речових прав, або нотаріусами.

​Ключовими особливостями змін, що відбулися з початком повномасштабного вторгнення російської федерації на наші території, стали саме обмеження норм, що регулюють безоплатну передачу земельних ділянок громадянам України з державної чи комунальної власності у приватну. Так на сьогодні відповідно до пп.5, п.27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України  безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом, тобто до 01.01.2002 року.

​Щодо орендних відносин, то варто зазначити, що після ряду не дуже ефективних спроб відрегулювати це питання на законодавчому рівні, а також непрацюючі реєстри у першому кварталі 2022 року, сьогодні ми керуємось звичними порядками та алгоритмами, які діяли до початку запровадження воєнного стану.

​Зміни до земельного законодавства зафіксувалиумови, передачі в оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (крім тих, що перебувають у постійному користуванні осіб, які не належать до державних, комунальних підприємств, установ, організацій), а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено на всій території України.

​Разом тим, державна реєстрація договору оренди землі в умовах зупинених реєстрівздійснюється районною військовою адміністрацією в визначеному порядку, а право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації договору оренди земельної ділянки.

​Отже, як ми бачимо, традиційні механізми що забезпечують функціонування земельних відносин виявилися більш ефективними та надійними і навіть в умовах війни допомагають громадянам оформлювати  права на земельні ділянки. Єдиним суттєвим недоліком залишається  заборона відведення у власність в межах норм безоплатної приватизації незабудованих земель, зокрема і сільськогосподарського призначення, але сподіваємось і цей недолік скоро буде виправлений на законодавчому рівні.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

316 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page