top of page

Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності

Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

  Згідно зі ст. 362 ЦК України у разі продажу частки у праві спільної часткової власності, співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за оголошеною ціною для продажу і інших рівних умовах.  

  Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови на яких він її продає.

    Доказом повідомлення учасників спільної часткової власності про подальший продаж частки в спільному майні може бути заява учасників спільної часткової власності про відмову від здійснення права переважної купівлі частки майна із зазначенням ціни та інших умов, на яких дана частка продається.

     У разі, якщо інші співвласники відмовилися скористатися своїм переважним правом покупки, не здійснюють це право щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна – протягом десяти днів з дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

   Таким чином, маючи намір продати свою частку, співвласник повинен письмово запропонувати купити її іншим співвласникам, і тільки після їх письмової відмови або якщо вони не скористалися своїм правом протягом зазначених вище термінів, у нього з’являється право продати свою частку третім особам.

    У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець. До таких вимог застосовується позовна давність в один рік( ч.4 ст. 362 ЦКУ).

     У Постанові ВС від 13 травня 2022 року у справі № 520/2224/19-ц зазначено, що положення частини 4 статті 362 ЦК України регулюють відносини виключно з переведення прав та обов’язків покупця за договором купівлі-продажу, укладеним із порушенням переважного права.

     А у разі відчуження частки спільної часткової власності шляхом укладення договору міни, дарування, ренти, довічного утримання, спадкового договору або складання заповіту, а також внесення вкладу до статутного капіталу інші співвласники не мають переважного права на придбання такої частки.

        Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page