top of page

Орендодавець помер у день або після закінчення строку дії договору оренди землі: чи поновлюється договір?

Обновлено: 22 апр.

До нас звернувся підписник з проханням висвітлити питання стосовно поновлення договору оренди землі, якщо орендодавець помер у день або після закінчення строку дії договору.

    Порядок поновлення договору оренди земельної ділянки, у разі смерті орендодавця, передбачено статтями 19, 33 Закону України "Про оренду землі".

   

Відповідно до ст.19 Закону України "Про оренду землі" якщо строк дії договору оренди землі, що не містить умови про його поновлення, закінчився у день або після смерті орендодавця, договір за заявою орендаря поновлюється на той самий строк і на тих самих умовах до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця на земельну ділянку або державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку за рішенням суду про визнання спадщини відумерлою.

    Зазначена заява має бути подана до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно протягом одного місяця з дня, коли орендарю стало відомо про смерть орендодавця.

   

Відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" з дня смерті орендодавця перебіг строків, передбачених для надіслання повідомлення про намір скористатись переважним правом на укладення договору, а також строк для надіслання орендодавцем заперечень проти поновлення договору після закінчення дії договору, зупиняється до моменту повідомлення орендаря про перехід права власності на земельну ділянку до спадкоємця.

     Законом не встановлено та не передбачено форму такого повідомлення. На практиці ж, належним повідомленням, у такому випадку, вважається рекомендований лист з описом вкладення, надісланий орендарю поштою або переданий йому особисто (з відміткою орендаря про отримання).

     

Якщо орендар має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, він має повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку (тобто, протягом місяця з дня отримання листа про перехід права власності на земельну ділянку).

     Таким чином, у разі смерті орендодавця під час дії договору або в день закінчення дії договору договір оренди вважається продовженим (поновленим) до моменту набуття права власності на земельну ділянку спадкоємцем.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







93 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page