top of page

Алгоритм дій при продажу земельного паю

Шановні друзі, наша команда постійно працює над тим, щоб ви вчасно отримували якісну інформацію, щодо врегулювання питань різного характеру, пов’язаних з земельними ділянками


Сьогодні хотілося б звернути увагу на одне з най актуальніших питань, яке задають наші підписники, а саме алгоритм продажу земельної ділянки (паю).

Ринок землі повноцінно функціонує як для фізичних так і для юридичних осіб, а це у свою чергу означає, що обіг земельних ділянок (паїв) створив певні правові традиції. Саме про алгоритм продажу земельної ділянки (паю) ми і поговоримо у цій публікації.

З самого початку варто зазначити, що земельна ділянка (пай) – це земельна ділянка приватної власності, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яку громадянин (власник) отримав в результатіпаюванням земель сільськогосподарського призначення, що належали власникам на праві колективної власності (колишніх колгоспів) як член такого господарства.


До основних етапів продажу земельного паю варто віднести:

1. Аналіз та підготовка документів, що включає в себе перевірку факту реєстрації права на ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Підтвердженням цьому є витяг з зазначеного реєстру, або державний акт з відповідним реєстраційним номером.

Перевірка наявності та актуальності кадастрового номеру – можна перевірити звернувшись до найближчого Центру надання адміністративних послуг. Якщо номера немає, необхідно звернутися до розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації зі встановлення або відновлення меж ділянки в натурі і зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі.

2. Звернення до нотаріуса. Підготовка інших супровідних документів, а також перевірка ділянки перед операцією покладаються на нотаріуса. Тому насамперед потрібно вибрати, хто з них супроводжуватиме угоду купівлі-продажу.

3. Пошук покупця. Варто відзначити, що переважне право на придбання ділянки, має надрокористувач, який має дозвіл на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення (якщо земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданих йому в користування). У другу чергу – орендар. Це означає, що продавець повинен насамперед запропонувати купити землю їм (при цьому чергу орендаря настає тільки в разі відсутності надрокористувача або його відмови від купівлі ділянки). Зробити це також потрібно буде через нотаріуса.

4. Укладеня договору купівлі-продажу. Цей етап у часі буде залежати від наявності або відсутності осіб, що мають першочергове право викупу.

Якщо надрокористувач або орендар захоче купити ділянку, продавець зобов'язаний буде укладати угоду саме з ним, попередньо погодивши умови. Якщо ж вони відмовляться або не дадуть відповідь (що рівнозначно згоді на продаж в «чужі руки»), потрібно буде шукати покупця своїми силами. Якщо власник захоче продати ділянку, яка не передана в оренду і в межах якої не видані спеціальні дозволи на користування надрами, то продати таку ділянку можна буде за звичайною процедурою.

5. Сплата податків і зборів. Оформлятиме договір купівлі-продажу ділянки нотаріус. Але він візьметься за оформлення договору тільки після того, як будуть сплачені всі податки і збори.Основне податкове навантаження при цьому лягає на продавця ділянки.

6. Оформлення договору (реєстрація переходу права). Фінішною частиною процедури продажу землі стане укладення договору купівлі-продажу та реєстрація даних про нового власника в Реєстрі речових прав на нерухомість.

Передача грошей може відбуватися як перед підписанням договору, так і під час оформлення, можлива також оплата частинами. Ці умови повинні бути прописані у самому  договорі.


Після угоди нотаріус вносить відповідну інформацію до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що стає абсолютним завершенням продажу земельної ділянки.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







261 просмотр0 комментариев
bottom of page