top of page

Новий порядок бронювання працівників для підприємств (що не виконують мобілізаційне завдання)

З 31 січня діє новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 27 січня 2023 року № 76.

Згідно з підпунктом 4 пункту 2 Порядку та критеріїв критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, встановлюються органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, за сферою їх управління чи галуззю національної економіки або обласною, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, або обласною, Київською та Севастопольською міськими військовими/військово-цивільними адміністраціями (у разі їх утворення) з урахуванням потреб територіальної громади.

Визначення підприємств, установ і організацій (далі — підприємства), які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, для цілей бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, здійснюється за такими критеріями:

- загальна сума податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів (крім митних) перевищує еквівалент 1,5 млн євро;

- сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) перевищує 32 млн євро;

- стратегічне значення для економіки і безпеки держави, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 83;

- важливе значення підприємства для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади (критерії визначаються центральними органами влади чи ОВА);

- відсутність заборгованості по сплаті ЄСВ;

- розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників по підприємству за останній календарний квартал - не менше середньої заробітної плати по регіону за звітний період;

- підприємство є резидентом Дія Сіті.

Підставою для прийняття рішення про визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період є відповідність трьом або більше критеріям.

Визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється центральним органом виконавчої влади, іншим державним органом, органом державного управління, юрисдикція якого поширюється на всю територію України, за відповідною сферою управління та галуззю національної економіки або обласною, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, або обласною, Київською та Севастопольською міськими військовими/військово-цивільними адміністраціями (у разі їх утворення) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

 

1. Щодо чинності відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час, наданих рішеннями Мінекономіки

В​ідстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов'язаним рішеннями Мінекономіки до 31.01.2023 (відповідно до постанови КМ від 03.03.2022 N 194, залишаються чинними протягом строку, на який вони надані.

Строки дії відстрочок визначаються з урахуванням постанови КМ від 04.11.2022 N 1259 «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації». Зокрема, строки дії відстрочок, наданих військовозобов'язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно із постановою № 194, які не закінчилися станом на 10.11.2022, продовжено автоматично на три місяці. Водночас зазначеними постановами не передбачено прийняття Мінекономіки окремого рішення стосовно автоматичного продовження строків дії наданих відстрочок.


2. Щодо подання списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час

З метою бронювання військовозобов'язаних працівників підприємством, установою, організацією список подається до відповідного органу державної влади, іншого державного органу або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міських військових/військово-цивільних адміністрацій (у разі їх утворення), на території юрисдикції якої вони розташовані (пункти 6, 7 та 8 Порядку, затвердженого постановою КМ № 76).

Список подається за формою згідно з додатком 1 до Порядку в паперовій та/або електронній формі (у форматах Excel та PDF) разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

Під час формування списків можуть враховуватися критерії бронювання військовозобов'язаних згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою КМ від 04.02.2015 N 45, а також переліки посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені розпорядженням КМ від 18.03.2015 N 493.

Водночас Порядок № 76 не містить вимог щодо обов'язкового врахування органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями зазначених актів Кабінету Міністрів під час формування списків.

Відтак, на думку Міністерства, неврахування зазначених критеріїв і переліків посад і професій під час формування списків не може бути підставою для відмови у бронюванні військовозобов'язаних.

 

3. Щодо обсягів бронювання військовозобов'язаних

Військовозобов'язані, як працюють на підприємствах, в установах і організаціях, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності:

керівники та їх заступники;

працівники підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго.

Кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50 відсотків кількості військовозобов'язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку.

Водночас у разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50 відсотків кількості військовозобов'язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку.

 

4. Щодо підтвердження надання відстрочки військовозобов'язаному, оформлення відстрочок

Документом, що підтверджує надання військовозобов'язаному відстрочки, є витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації.

Оформлення відстрочок, які надані в установленому порядку, здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

 

5. Щодо подання Мінекономіки звітності з питань бронювання військовозобов'язаних

Звітність з питань бронювання необхідно подавати до Мінекономіки щоквартально, починаючи зі звіту за I квартал 2023 року.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

143 просмотра0 комментариев
bottom of page