top of page

Нюанси оформлення договорів оренди в умовах війни

Земельні відносини в умовах війни набули чималих змін, основним документи, що регулює цю сферу відносин є Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Тож пропонуємо Вам ознайомитись з найбільш суттєвими змінами земельного законодавства:

1. Автоматично продовжено дію договорів на один рік строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану. Відповідні відомості про поновлення договорів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно не вносяться. (Дане положення стосується земель приватної, державної та комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування )

2. Органи місцевого самоврядування можуть передавати в оренду строком до одного року державні та комунальні земельні ділянки с/г призначення для ведення сільськогосподарського виробництва.

Передача в оренду земель с/г призначення державної та комунальної власності здійснюється з певними особливостями:

v розмір орендної плати не може перевищувати 8 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що визначається від середньої нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;

v договори оренди такої землі укладаються лише на строк до одного ріку та не можуть бути поновлені, укладені на новий строк після припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях;

v договір оренди земельної ділянки укладається лише в електронній формі, та засвідчується кваліфікованими електронними підписами орендаря і орендодавця;

v формування земельної ділянки з метою передачі її в оренду здійснюється без внесення відомостей про таку земельну ділянку до Державного земельного кадастру (державної реєстрації) та присвоєння їй кадастрового номера;

v передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення земельних торгів;

3. Право оренди землі, переданої в оренду органом місцевого самоврядування, не підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав.

  • договір оренди землі, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору оренди підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договору оренди землі здійснюється районною військовою адміністрацією;

  • право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації договору оренди земельної ділянки.

Однак спрощення деяких процедур та впровадження нових процедур тягнуть за собою певні обмеження:

· орендар не має права на компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки;

· відсутня можливість змінювати угіддя земельної ділянки;

· на будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд);

· на зміну цільового призначення земельної ділянки;

· забороняється відчуження, передача в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою;

· забороняється передача земельної ділянки в суборенду;

· орендар не має права поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря.

Оскільки у період дії воєнного стану права на землю, які набуваються або автоматично поновлюються не підлягають державній реєстрації у Державному реєстрі речових прав, реєстрація таких договорів ( крім договорів, які було автоматично продовжено) здійснюється у відповідній Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану.

4. Право оренди, суборенди земельних ділянок, передане іншій особі, вважається таким, що перейшло до неї, з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування. При цьому примірник договору оренди землі протягом трьох робочих днів надсилається орендодавцем електронною поштою до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (або до визначеного ним територіального органу, державного підприємства, що належить до сфери його управління).

5. Договір оренди землі не може бути поновлений, укладений на новий строк і припиняється зі спливом строку, на який його укладено. Однак трапляються випадки, коли договір оренди закінчується, а врожай з ділянки ще не зібрано і в такому випадку законодавство передбачає що у разі коли строк дії договору закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці орендар має право на збирання такого врожаю з компенсацією ним орендодавцю збитків, спричинених тимчасовим зайняттям земельної ділянки, у розмірі орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору оренди до дня закінчення збирання врожаю;

6. Орендарі та суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності можуть передавати на строк до одного року належне їм право оренди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Така передача здійснюється без згоди власника земельної ділянки на підставі письмового договору про передачу права землекористування між орендарем та особою, якій передається право користування земельною ділянкою. Договір про це укладається в електронній формі та підлягає державній реєстрації, що здійснюється районною військовою адміністрацією. Про передачу права оренди, суборенди особа, яка його передала, письмово повідомляє орендодавця (у разі передачі права суборенди - орендаря) протягом п'яти днів з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування.

І на останок закликаємо Вас, що у разі виникнення спірних ситуацій з приводу припинення права постійного користування в умова воєнного стану діяти розсудливо, адже у подібних випадках рішення є, оскільки передача земельних ділянок у зв’язку з автоматичним припиненням права користування є незаконною та повинно бути оскаржено у судовому порядку задля відновлення своїх прав на користування.

Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів.

ЦЕ НАШ ПРІОРИТЕТ.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того,щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин.

Власникам землі, які звертаються до нас за допомогою, наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до мене, написавши в особисті повідомлення або зателефонувати нам за номером (067) 405 69 55

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!
35 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page