top of page

Накладення земельних ділянок

01.07.2021 набрав чинності  Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», метою якого є запустити обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні.

​​В зв'язку із прийняттям даного Закону багато громадян України розпочали процедуру державної реєстрації належних для них на праві власності земельних ділянок (у випадку коли інформація про їх земельну ділянку ще не була внесена до Державного земельного кадастру та до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).  


На жаль, деякі громадян (власників земельних ділянок) зіштовхнулися з проблемою перетину (накладання) належних для них земельних ділянок із сусідніми земельними ділянками повністю або частково.

Накладення земельних ділянок – коли згідно двох або більше різних землевпорядних документацій одна і та ж ділянка землі, розташована на певному відрізку, фактично займає територію іншої, як правило, сусідньої земельної ділянки. Тобто одна земельна ділянка  перебуває частково чи повністю в межах іншої.


Частиною 6 статті 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» встановлено, що однією з підстав для відмови в проведенні державної реєстрації земельної ділянки є знаходження в межах земельної ділянки, що підлягає реєстрації, іншої земельної ділянки або її частини. При цьому власник не зможе одержати кадастровий номер, який є обов'язковим у разі відчуження земельної ділянки. Це означає, що за відсутності такого номера особа не може повноцінно розпоряджатися своєю власністю: продати, подарувати земельну ділянку або будинок чи іншу споруду, розташовану на такій ділянці.

Найбільш поширені причини накладання земельних ділянок у Державному земельному кадастрі (стосується земельних ділянок, які були сформовані до 2013 року та на які видані правовстановлюючі документи на право користування чи право власності) це:

• помилки, допущені при перенесенні інформації про земельні ділянки з Державного реєстру земель до Державного земельного кадастру, виявлені у визначенні площ та/або меж земельних ділянок (розташування в межах земельної ділянки частини іншої земельної ділянки);

• невідповідність меж земельної ділянки, вказаних у Державному реєстрі земель, її дійсним межам;

• невідповідність площі земельної ділянки, вказаної у Державному реєстрі земель, її дійсній площі у зв’язку зі зміною методів підрахунку (округлення);

• присвоєння декільком земельним ділянкам однакових кадастрових номерів.

 

Основними причинами накладання земельних ділянок на сьогоднішній день є:

✓ використання різних систем координат (може виникати, коли одна земельна ділянка зареєстрована в системі координат 1963 року (СК63), а іншу земельну ділянку вносили в систему координат Державної геодезичної референцної системи координат УСК-2000);

✓ немає інформації про виконання аналогічних робіт іншою землевпорядною організацією на одну і ту ж земельну ділянку (дублювання). Тобто  рада могла видати кілька дозволів на розроблення проекту землеустрою на одну і ту ж земельну ділянку;

✓ немає інформації про межі сформованої та зареєстрованої суміжної земельної ділянки (у зв’язку з тим, що не для всіх сертифікованих інженерів – землевпорядників надано доступ до Публічна кадастрова карти України, а інші не офіційні карти містять інформацію станом на 24.02.2022).

Найбільш оптимальними варіанти вирішення питання із накладенням земельних ділянок є:

➢ За згодою (домовленістю) власника земельної ділянки, з якою утворюється перетин, виконати роботи стосовно виправлення координат межі його ділянки та приведення у відповідність місця розташування його ділянки. Це у випадку, коли земельна ділянка була сформована до 2013 року і потребує зміщення до фактичних меж користування. Найкращий варіант, який вирішує проблему накладання двох суміжних земельних ділянок та дає можливість сформувати земельну ділянку без відмови державного кадастрового реєстратора. Такий варіант вимагає комунікації, вміння вести перемовини та аргументувати, що виправлення ділянки так само потрібно її власнику, як і вам, в іншому випадку можна звертатись до суду з позовом про скасування реєстрації невірно внесеної земельної ділянки в ДЗК;

➢ Повідомити Держгеокадастр про виявлену помилку у відомостях Державного земельного кадастру. В такому випадку адміністратор ДЗК може перенести до архівного шару земельну ділянку, відомості про яку не відповідають дійсності, і в такому випадку не буде накладання земельних ділянок. Але такий спосіб менш дієвий, не завжди адміністратор приймає наведені аргументи та переносить земельну  ділянку до архівного шару. Також необхідно врахувати, що такий варіант може бути виконаний на протязі тривалого часу;

➢ Оформити право власності на земельну ділянку меншої площі чи іншої конфігурації;

➢ Вирішувати питання  в судовому порядку.

Факт накладення меж однієї земельної ділянки на іншу підтверджується відомостями з Публічної кадастрової карти України або на підставі земельно-технічної експертизи.

Розробник документації із землеустрою кожен випадок накладання розглядає індивідуально та рекомендує замовнику оптимальний варіант вирішення цього питання (застосування іншої системи координат, внесення змін до документації із землеустрою, на підставі якої формується земельна ділянка, внесення змін до зареєстрованої земельної ділянки (виключно у спосіб, який дозволяє чинне законодавство)).


У разі ж, коли не можна досягнути згоди (компромісу) між власниками (землекористувачами) земельних ділянок відповідно до ст. 158 Земельного кодексу України, земельні спори вирішуються у судовому порядку.

Закон України «Про Державний земельний кадастр» визначає порядок виправлення помилок у відомостях. Зокрема, це стосується проблеми накладання земельних ділянок.

Якщо помилку можна виправити без змін метричних характеристик земельної ділянки, таке виправлення може здійснюватися кадастровим реєстратором без розробки документації із землеустрою.

Відповідно до пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державний земельний кадастр» помилки за згодою власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності  можуть бути виправлені на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) або за матеріалами інвентаризації земель.


Зміна меж земельної ділянки при виправленні вказаних помилок допускається за письмовим погодженням з особами, яким належить право власності (а щодо земель державної та комунальної власності - право користування) на суміжні земельні ділянки.

Відсутність згоди власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності на виправлення вказаних помилок не є підставою для відмови у перенесенні відомостей про відповідну земельну ділянку до Державного земельного кадастру, надання відомостей про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Не поодинокі випадки коли цілі масиви (квартали) земельних ділянок внесені зі зміщенням на певну відстань або взагалі в інших районах та областях. В такому випадку виправлення допущеної помилки можливе після розроблення технічної документації щодо інвентаризації земель відповідного населеного пункту чи частини ОТГ.

Інвентаризація земель проводиться з метою встановлення місця розташування об’єктів землеустрою, їх меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, виявлення і консервації деградованих сільськогосподарських угідь і забруднених земель, встановлення кількісних та якісних характеристик земель, необхідних для ведення Державного земельного кадастру, виявлення та виправлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру, здійснення державного контролю за використанням та охороною земель і прийняття на їх основі відповідних рішень органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про землеустрій» у разі виправлення помилок, допущених у відомостях Державного земельного кадастру щодо меж земельних ділянок та/або інших відомостей про земельні ділянки, технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земель також включає кадастрові плани відповідних земельних ділянок із зазначенням виправлених відомостей про них (існуючі межі земельних ділянок, існуючі координати поворотних точок меж земельної ділянки та пропозиції щодо виправлення меж земельних ділянок, проектні координати поворотних точок меж земельної ділянки).


Кадастрові плани земельних ділянок, помилки у відомостях Державного земельного кадастру щодо яких виправляються, погоджуються з власниками таких земельних ділянок (якщо земельна ділянка перебуває у користуванні - також із землекористувачем) до внесення змін до відомостей до Державного земельного кадастру.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







256 просмотров0 комментариев
bottom of page