top of page

Чи потрібно платити податки при отриманні майна у спадщину?

До нас звернувся підписник з проханням надати відповідь на наступні питання: "Чи потрібно платити податки при отриманні майна у спадщину? Якщо так, то які саме?"

   Нагадуємо, що спадкування - це перехід прав та обов'язків від померлої особи - спадкодавця до спадкоємців, що здійснюється за законом або за заповітом.

   

Кошти, майно, майнові чи не майнові права, отримані у спадщину, підлягають оподаткуванню в залежності від ступеня споріднення між спадкоємцем та спадкодавцем та їх резидентського статусу.

   Спадщина оподатковується податком на доходи фізичних осіб (надалі - ПДФО) за ставками 0%, 5% або 18%. Від того, яким чином відбувається спадкування за законом або за заповітом, ставка податку не змінюється.

   

Нульова ставка ПДФО встановлюється для спадкоємців першого та другого ступенів споріднення.

   Перший ступень споріднення: діти, зокрема усиновлені та народжені після смерті спадкодавця, чоловік або дружина, батьки.

   Другий ступень споріднення: рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері та з боку батька, онуки.

    ПДФО у 5% встановлений для спадкоємців, які не відносяться до членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення.

    18% ПДФО встановлюється для спадщини, отриманої від нерезидента або успадковується нерезидентом.

   

Також спадкоємці, за винятком тих, хто отримав спадщину, що оподатковується за нульовою ставкою податку, зобов'язані сплатити військовий збір у розмірі 1,5%.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







153 просмотра0 комментариев
bottom of page