top of page

Надання декількох дозволів на розроблення проєктів землеустрою на одну земельну ділянку

Шановні друзі.

Хочемо дати роз'яснення, щодо надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою для відведення ділянки, на яку є декілька претендентів.

КАС ВС розглянув спір про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою для відведення ділянки, на яку є декілька претендентів. Відповідну постанову Верховний Суд ухвалив 18 травня 2022 року.

Суть справи:

Дві особи претендували на приватизацію однієї земельної ділянки.

Міська рада надала дозвіл особі, яка звернулася першою, а іншій - відмовила. Другий претендент оскаржив це рішення до суду.

Представник відповідача пояснив, , що підставою для відмови позивачеві стали рекомендації ,суть яких - надавати ділянки згідно зі списком черговості.


Суди першої та апеляційної інстанцій розійшлися в оцінці правомірності такого підходу органу місцевого самоврядування.


Дозвіл на розробку проєкту землевідведення треба надавати всім, хто звернувся.


А саме підставою відмови в наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам:

  • законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів;

  • генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації;

  • схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць;

  • проєктів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Також судова колегія вказала на сталу правову позицію про те, що чинним законодавством не передбачено право органів місцевого самоврядування відступати від положень ст. 118 ЗК України, в тому числі не передбачено й відмовляти в задоволенні вимоги про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою у зв'язку з відведенням земельної ділянки іншій особі.

Дозвіл на розробку проєкту землевідведення треба надавати всім, хто звернувся. Як наслідок, проєкт можуть розробляти одночасно декілька замовників, а хто з них отримає ділянку - визначатиметься на стадії затвердження проєкту та надання її у власність.

Верховний Суд залишив у силі рішення суду першої інстанції про задоволення позову, оскільки рекомендація постійної депутатської комісії міської ради про надання ділянки згідно зі списком черговості не є підставою для відмови в наданні дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, вичерпний перелік яких передбачено в ч. 7 ст. 118 ЗК.


Хочете отримати консультацію зі схожого чи іншого питання – натискайте кнопку Зв'язатися!!!


330 просмотров0 комментариев
bottom of page