top of page

Набуття права власності на земельні ділянки за новими правилами

Набуття права власності на земельні ділянки за новими правилами: Верховна Рада ухвалила зміни до Земельного кодексу

02 травня Верховна Рада України ухвалила законопроект № 7532 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки». 

Зазначений закон покликаний спроститипроцедуру вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, уточнитиположення законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки тощо.

 

   Основні зміни до Земельного кодексу України

1. Перевірка відповідності набувача земельноїділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України, не здійснюється при набутті у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

-для ведення садівництва – не більше 0,25 гектара;

-для ведення особистого селянського господарства, розташованих у межах населених пунктів, – не більше 2 гектарів.

   При укладенні правочину щодо переходу права власності на такі земельні ділянки їх набувач перед вчиненням правочину про перехід права власності заявляє про дотримання вимог, визначених цією статтею, шляхом подання нотаріусу, що посвідчуєвідповідний правочин, заяви.

  Прийняття таких змін обумовлено тим, що такі земельні ділянки здебільшого не мають високої вартості, тому підвищені нотаріальні витрати, які вимушені сплачувати сторони договорів, створюють для них суттєві незручності.

2. Площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю,враховується до загальної площі земельних ділянок лише того з подружжя (колишнього з подружжя), за ким зареєстровано право власності.

  Як відомо, загальна площа земельних діляноксільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати ста гектарів. Зважаючи на те, що земельні ділянки, які є спільною сумісною власністю подружжя, в багатьох випадках заважають одному члену подружжя придбати у власність земельні ділянкисільськогосподарського призначення у разі, якщо у власності іншого члена подружжя вже є земельні ділянки сільськогосподарського призначення, ця норма дозволить кожному з подружжя мати у власності до ста гектарів землі.

3. До 01 січня 2024 року у разі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення з порушенням переважного права її купівлі, суб’єктом якого є юридична особа, якщо така юридична особа передала переважне право громадянину України (у тому числі після зазначеного продажу земельної ділянки), громадянин, якому передано переважне право, має право пред’явити до суду позов про переведення на нього прав та обов’язків покупця в порядку, визначеному частиною четвертою статті 130-1 цього Кодексу.

4.  Перехід до довірчого власника земельної ділянки прав та обов’язків власника земельної ділянки за договорами оренди, емфітевзису,суперфіцію, договорами про встановлення земельного сервітуту здійснюється лише тоді, коли у зв’язку із встановленням довірчої власності право власності на цю земельну ділянку припиняється.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

1 688 просмотров0 комментариев
bottom of page