top of page

Набрання чинності договору оренди землі: законопроект №9373

09.06.2023 року в Верховній Раді України зареєстрований новий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких питань набрання чинності договору оренди землі» №9373.

  У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що Верховний Суд України у своїх постановах неодноразово вказуває про те, що поняття «момент укладення договору» та «момент набрання чинності договором оренди земельної ділянки» різняться змістовим наповненням, а такожможуть відрізнятися у часі (постанови від 19 лютого 2014 року у справі №0426/14068/2012 (провадження №6-162цс13) та від 13 червня 2016 року у справі № 570/3056/15-ц (провадження № 6-643цс16). 

    Такі висновки Верховного Суду підтверджуються на практиці. Так, доволі часто бувають випадки, коли між підписання договору оренди землі та йогодержавною реєстрацією проходить майже 3-4 роки, що може призвести до зловживань однією із сторін такого договору.

    Наприклад, Верховний Суд України у постанові від 19 лютого 2014 року у справі № 6-162ц13 приходить до висновку, що строк дії договору оренди землі починається з моменту його підписання сторонами, а не державної реєстрації.Водночас, Вищий господарський суд України у постанові від 2 листопада 2016 року у справі № 908/3368/15 приходить до протилежного висновку, зокрема про те, що строк дії починається з моменту його державної реєстрації, а не підписаннясторонами чи передання за відповідним актом.

    Тому законопроектом №9373 пропонуєтьсявнести зміни до Закону України «Про орендуземлі» та Земельного кодексу України та встановити, що право оренди земельної ділянки виникає з моменту, визначеного сторонами у договорі оренди землі або державної реєстрації такого права у разі, якщо сторони у договорі не вказали про час (термін, календарну дату, подію) початку перебігу строку такого права. У свою чергу державна реєстрація такого права оренди земельної ділянки має бути здійснена сторонами не пізніше одного місяця з моменту укладання договоруоренди землі.

    Проте, хочемо зазначити, що питання початку перебігу строку дії договору оренди дійсно завжди викликало спори між сторонами, однак неоднорідність судової практики здебільшого пов’язана з тим, що дата набрання чинності договору оренди в той чи інший період залежитьвід законодавства, яке діяло на момент укладення договору.

      З 16.01.2020 р. ст. 15 та 19 Закону України «Про оренду землі» передбачають обов’язковість визначення не лише строку дії договору оренди, а й дати його укладання. Також визначено, що дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення, тому щодо договорів, укладених після 16.01.2020 р. не має виникати проблеми визначення дати їх закінчення.

      Так, саме право оренди виникає з моменту реєстрації цього права; земля вважається переданою з моменту державної реєстрації права оренди, але це не свідчить про те, що сам договір, для якого визначені загальні правила набрання чинності, набирає чинність з моменту реєстрації права.

     Реєстрація права є у зоні відповідальності орендаря, який уклавши договір оренди, що набрав чинності за загальним правилом після підписання (якщо сторони не передбачили іншого в договорі), самостійно реєструє своє право та отримує всі повноваження користувача земельної ділянки на підставі договору оренди, тому зміни, запропоновані законопроектом №9373, по суті не пов’язані з початком перебігу строку договоруоренди землі, як це ставиться за мету законопроекту.

        Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

147 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page