top of page

Кого стосується обов’язкова перереєстрація договорів оренди землі?

19 листопада 2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» №2698-IX, яким не тільки відновлюється система оформлення прав оренди, а й передбачається новий обов'язок для орендарів – зареєструвати свої права в ДРРП та ДЗК.

       Таке нововведення, передбачене п.29 розділу Х ЗКУ, поширюється на:

– Орендарів земельних ділянок, переданих їм в оренду відповідно до пп. 8 п. 27 Розділу Х ЗКУ (передача  в оренду земельних ділянок землекористувачами, які використовують земельні ділянки с/г призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування, емфітевзису) до набрання чинності Законом №2698-IX;

– Орендарів, суборендарів, яким передано право оренди, суборенди земельної ділянки відповідно до пп. 9 п. 27 Розділу Х ЗКУ до набрання чинності Законом № 2698-IX;

       Зазначені категорії осіб зобов'язані протягом 2-х місяців з дня набрання чинності Законом №2698-IX подати заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки. Якщо відомості про земельну ділянку не внесені до ДЗК – також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.

         Слід звернути на це особливу увагу, оскільки якщо протягом 3 місяців з дня набрання чинності абзацами першим та другим п.29 розділу Х ЗКУ (тобто з 19 листопада 2022), право оренди, суборенди  земельної ділянки НЕ буде зареєстровано, договір оренди земельної ділянки або договір про передачу прав землекористування вважається припиненим.

         У разі якщо договір оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, договір про передачу прав землекористування припинено у зв’язку з невнесенням до ДРРП відомостей про реєстрацію відповідного права або відомостей про поновлення відповідного договору до збирання врожаю, посіяного землекористувачем на земельній ділянці, землекористувач має право на збирання такого врожаю.

       Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім землекористувачем, у розмірі пропорційно до плати за користування земельною ділянкою, передбаченої припиненим договором, з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

       Зазначене положення поширюється на випадки збору врожаю орендарем, суборендарем земельної ділянки, емфітевтом, право землекористування якого виникло на підставі договору оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, якщо строк користування земельною ділянкою закінчився протягом двох місяців з дня набрання чинності абзацом третім п.29 розділу Х ЗКУ.

         Враховуючи викладене, користувачам земельних ділянок, права яких виникли відповідно до пп.8 та 9 п.27 Розділу Х ЗКУ,  вже зараз слід подбати про державну реєстрацію цього права та внести відповідні відомості про права оренди, суборенди земельних ділянок в ДРРП та ДЗК.

Спеціалісти Земельного фонду України допомагають людям у вирішенні таких ситуацій грамотно складеними листами, які завжди мають відмінний результат.

Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

719 просмотров0 комментариев
bottom of page