top of page

Істотні умови договору оренди землі

Детальніше розглянемо у відео!

Відповідно до ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.


Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.


У ст. 15 ЗУ "Про оренду землі визначені істотні умови договору, до яких відносять:

  • об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

  • дата укладення та строк дії договору оренди;

Слід враховувати, що максимальний строк оренди земельної ділянки становить 50 років. Мінімальний строк визначений для оренди окремих земель: 7 років в разі оренди ділянок сільгосппризначення для ведення товарного сільсьгоспвиробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства; 10 років – земель із таким же призначенням, якщо вони є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація; 30 років – у випадку створення індустріального парку. Для інших сільгоспземель мінімальний строк оренди не встановлений.


Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.


Договір оренди земельної ділянки під полезахисною лісовою смугою має також містити умови щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функції агролісотехнічної меліорації.


У договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом також зазначаються:

  1. розмір орендної плати за водний об’єкт;

  2. об’єм та площа водного об’єкта (водного простору), у тому числі рибогосподарської технологічної водойми;

  3. перелік гідротехнічних споруд, лінійних споруд, мостових переходів, а також інших об’єктів інфраструктури, розташованих на земельній ділянці (за наявності), їх характеристики та стан;

  4. зобов’язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об’єкта, експлуатації водосховищ і ставків відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування.

До 05.04.2015 редакція ч.2 ст.15 ЗУ "Про оренду землі" передбачала, що відсутність у договорі оренди однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, є підставою для визнання договору недійсним відповідно до закону.


Зараз діє нова редакція ч.2 ст.15 Закону про оренду землі, тому до договорів оренди землі, укладених після 05.04.2015, судами застосовується загальний підхід щодо наслідків відсутності у договорі будь-якої його істотної умови. Такий підхід полягає у тому, що за відсутності згоди сторін за всіма істотними умовами правочини (договори) не є укладеними.


Також суди враховувують і те, чи виконували сторони договір погодженим способом, адже встановлення факту неукладення договору може мати місце на стадії погодження його істотних умов (укладання), а не виконання.


Якщо відсутність у договорі оренди земельної ділянки сільгосппризначення однієї з істотних умов не унеможливила виконання договору, зокрема в частині проведення розрахунків, і сторони протягом певного часу виконували договір погодженим способом, то незгода позивача з умовою виконання договору не буде підставою для визнання його прав порушеними в момент укладення договору та визнання договору неукладеним з цих підстав.


Таким чином, при укладенні договору оренди землі сторонам слід відповідально підійти до питання визначення його істотних умов та прописати їх в договорі так, щоб не було суперечності законодавчим приписам та домовленості сторін, а трактування було чітким та однозначним.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.

Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!

58 просмотров0 комментариев
bottom of page