top of page

Оренда землі: які договори автоматично поновлені після 24.02.2022 — ВС

Законодавець на свій розсуд може встановлювати спеціальні випадки зворотної дії актів законодавства. Зазвичай вони стосуються поширення дії норм нового закону на відносини, що не були врегульовані до його прийняття.


На це звернув увагу Касаційний цивільний суд, скасовуючи попередні рішення у справі №685/547/23, інформує «Закон і Бізнес».

Спір стосувався зворотної дії в часі п.27 «Перехідні положення» ЗК (у редакції закону від 24.03.2022 №2145-IX) і, відповідно, обчислення строків для направлення орендарем повідомлення Теофіпольській РДА про намір реалізувати своє право на поновлення договору оренди на новий строк.

Суди перших двох інстанцій у позові відмовили, зокрема, мотивуючи це тим, що орендар пропустив строк направлення повідомлення, а строк дії договору розпочався з дати його підписання та закінчився 31.03.2022. Як зауважив апеляційний суд, закон №2145-IX набув чинності 7.04.2022, і не був чинний на момент закінчення строку дії цього договору, тому застосуванню не підлягає.

Натомість КЦС зазначив, що для приватного права апріорі властивою є така засада, як розумність.

Відповідно до п.27 «Перехідні положення» ЗК під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням певних особливостей. Зокрема, вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану.

Таким чином, законодавець пов’язує специфіку в регулюванні окремих конструкцій із наявністю правового режиму воєнного стану ,який введено в Україні із 5:30 24.02.2022. Отже, п.27 «Перехідні положення» ЗК має зворотну дію в часі та повинен застосовуватися із 24.02.2022.

Оскільки в цій справі строк користування спірною земельною ділянкою сільськогосподарського призначення закінчився уже після введення воєнного стану, строк дії договору оренди був поновленим на один рік. З огляду на це, КЦС визнав укладеною на підставі ст.33 закону «Про оренду землі» додаткову угоду до договору оренди про його поновлення на тих самих умовах.

❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

bottom of page