top of page

Форс-мажор під час війни: судова практика

Детальніше розглянемо у відео дану тему.

Як відомо, обставини непереборної сили засвідчуються сертифікатом Торгово-промислової палати України, тому 28 лютого 2022 ТПП України оприлюднила офіційний лист щодо засвідчення форс-мажорних обставин, зумовлених військовою агресією рф проти України.


Після оприлюднення цього листа контрагенти масово почали посилатися на нього як на достатню підставу для невиконання зобов'язань за договором. Проте чи є достатнім посилання на лист ТПП та чи звільняє він від виконання зобов'язань?

Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


У постанові Верховного Суду від 17.08.2022 у справі № 922/854/21 зроблено висновок, що не є достатнім формальне посилання на лист ТПП, оскільки суд має досліджувати докази в сукупності.

У постанові Верховного Суду від 19.08.2022 у справі № 908/2287/17 зазначено, що сертифікат торгово-промислової палати, який підтверджує наявність форс-мажорних обставин, не може вважатися беззаперечним доказом про їх існування, а повинен критично оцінюватися судом з урахуванням встановлених обставин справи та у сукупності з іншими доказами.

Виходячи з цього, стороні потрібно довести, як саме проявився форс-мажор під час виконання такого зобов‘язання. Одного лише посилання на наявність форс-мажору буде недостаньо.


Чи є настання форс-мажорних обставин підставою для зміни умов договору та звільнення від зобов‘язань?

Так, у постанові Верховного Суду від 21.08.2022 року у справі № 910/15264/21 звернули увагу на те, що звернув увагу на те, що настання форс-мажору не є підставою для зміни умов договору та звільнення від виконання зобов'язання.

«Продовження строку дії договору та строку виконання зобов'язань внаслідок форс-мажору чи інших обставин є можливим лише якщо сторони це прямо вказали в умовах договору, або уклали додаткову угоду про це за взаємною згодою сторін вже після виникнення таких обставин».

Форс-мажор не звільняє від обов'язку виконати зобов'язання, він звільняє виключно від відповідальності за невиконання зобов'язання (неустойка у формі штрафу та пені, відшкодування збитків).


Чи можлива відмова від договору у зв'язку з настанням форс-мажору?

Ні. Можливість розірвання договору у зв'язку з настанням форс-мажорних обставин можлива лише тоді, якщо сторони про це попередньо домовлялися (передбачили в договорі чи додатковій угоді).

Таким чином, форс-мажор не є автоматичною підставою для звільнення від виконання зобов’язань. Стороною договору має бути підтверджено не тільки факт настання форс-мажорних обставин, а також і їхню здатність впливати на реальну можливість виконання зобов’язання.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру в Україні!



122 просмотра0 комментариев
bottom of page