top of page

Чи припиняється право постійного або строкового користування земельною ділянкою

Обновлено: 22 июл. 2022 г.

ЧИ ПРИПИНЯЄТЬСЯ ПРАВО ПОСТІЙНОГО АБО СТРОКОВОГО КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЮ ДІЛЯНКОЮ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ?

Багатьом вже відомо, що 07 квітня 2022 року набрав чинності Закон України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», проте незважаючи на чималу кількість статей та роз’яснень з приводу ухваленого закону все ще виявляються питання, які є незрозумілими для громадян та фермерів.

Все частіше постійні або строкові користувачі земельних ділянок стали стикатися з проблемою, коли землекористувачам повідомляють про припинення право постійного або строкового користування у зв’язку з введенням правового режиму воєнного стану та без їх відома передають в оренду земельну ділянку новим землекористувачам.

Одразу повідомляємо, що дані дії є незаконними та протиправними, з огляду га наступне:

1. Земельний кодекс України передбачено чіткий перелік підстав припинення права користування земельною ділянкою.

Згідно статті 141 ЗК України, Підставами припинення права користування земельною ділянкою є:

а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою;

б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом;

в) припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій;

г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам;

ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

д) систематична несплата земельного податку або орендної плати;

е) набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці;

є) використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини;

ж) передача приватному партнеру, концесіонеру нерухомого майна, розміщеного на земельній ділянці, що перебуває в користуванні державного або комунального підприємства та є об’єктом державно-приватного партнерства або об’єктом концесії

Як ми бачимо із вищезазначеного, що перелік не містить такої підстави для припинення права користування як « ведення правового режиму воєнного стану».

2. Закон України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» не містить додаткових підстав для припинення права постійного або строкового користування.

Даний порядок спрямований на швидке залучення сільськогосподарських земель країни у виробництво сільськогосподарської продукції, спрощення деяких правових процедур та містить додаткових обмеження права постійного або строкового користування та не передбачає особливих процедур, підстав щодо його припинення. Тобто залишає регулювання цієї сфери земельних відносин за загальним порядком, що передбачений Земельним кодексом України.

3. Законом, який діє в умовах воєнного стану закріплено, що у разі передання постійним або строковим користувачем в оренду земельної ділянки дане право зберігається за первинним землекористувачем.

Підпунктом 8 пункту 8 Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», передбачено, землекористувачі, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування (крім державних, комунальних підприємств, установ, організацій), емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду строком до одного року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У разі передачі постійним користувачем земельної ділянки в оренду відповідно до цього підпункту право постійного користування зберігається, а вимоги частини п’ятої статті 116 цього Кодексу, абзацу третього частини четвертої статті 102-1 цього Кодексу щодо передачі такої земельної ділянки в оренду не застосовуються.

Тобто з наведеного пункту можна зробити висновок, що законодавець зберігає право постійного або строкового користування, фактично визнає дане право за первинним користувачем та регулює відносини між особою, яка використовує земельну ділянку на праві постійного користування та новим орендарем. А відтак у разі автоматичного припинення права постійного користування землекористувач втрачав би право на передачу земельної ділянки в оренду, що призвело б до скасування відповідного договору оренди.

І на останок закликаємо Вас, що у разі виникнення спірних ситуацій з приводу припинення права постійного користування в умова воєнного стану діяти розсудливо, адже у подібних випадках рішення є, оскільки передача земельних ділянок у зв’язку з автоматичним припиненням права користування є незаконною та повинно бути оскаржено у судовому порядку задля відновлення своїх прав на користування.

Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів.

ЦЕ НАШ ПРІОРИТЕТ.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того,щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин.

Власникам землі, які звертаються до нас за допомогою, наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до мене, написавши в особисті повідомлення або зателефонувати нам за номером (067) 405 69 55

Наш сайт: www.zemfond.net

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!



335 просмотров0 комментариев
bottom of page