top of page

Притягти посадову особу органу місцевого самоврядування за невиконання судового рішення

Обновлено: 22 июл. 2022 г.

Притягти посадову особу органу місцевого самоврядування за невиконання судового рішення стає можливим! Огляд судової практики

Багато тих, хто є учасником земельних відносин стикався з постійними відмовами у розробці проекту землеустрою, а у разі звернення о суду – затягуванням або тотальним ігноруванням судового рішення навіть попри кримінальну відповідальність. Проте не варто забувати, що Конституцією України закріплено принцип обов’язковості виконання судового рішення, як. ий цілком реально застосувати у наших реаліях за допомогою кваліфікованих спеціалістів і позитивна судова практика є цьому підтвердження.

Найбільш показовим підтвердженням є справа № 420/177/20 у якій суд дійшов цікавих висновків.

Статтею 382 КАС України, передбачено дві форми судового контролю за виконанням судового рішення:

1) зобов`язання суб`єкта владних повноважень подати звіт про виконання рішення суду;

2) накладення на керівника суб`єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штрафу в сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Так, згідно з положеннями частин першої-третьої статті 382 КАС України Суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов`язати суб`єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

За наслідками розгляду звіту суб`єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може встановити новий строк подання звіту, накласти на керівника суб`єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, судом можуть бути вжиті заходи реагування судового контролю за невиконанням судових рішень в адміністративних справах у формі встановлення нового строку для подачі звіту та накладення штрафу на особу відповідальну за виконання рішення суду. При цьому, для прийняття судом звіту суб`єкта владних повноважень необхідним є встановлення виконання відповідним суб`єктом судового рішення у повному обсязі та у спосіб, визначений таким рішенням.

За фабулою справи постановою апеляційного суду було накладено штраф на міського голову через невиконання судового рішення, однак на думку Верховного Суду судом апеляційної інстанції не було взято до уваги той факт, що міським головою неодноразово виносився на розгляд засідань сесій міської ради проект рішення про надання позивачу дозволу на розробку проекту землеустрою та який був розглянутий, проте позитивного рішення не прийнято, суд касаційної інстанції задовольнив частково касаційну скаргу міського голови та скасував у відповідній частині постанову суду апеляційної інстанції.

Виходячи із зазначеного Верховний Суд сформував висновок, що переслідуючи мету забезпечення реалізації конституційного принципу обов`язковості судових рішень, зокрема, у публічно-правових спорах, адміністративні суди повинні зважено підходити до вибору процесуальних засобів такого забезпечення, щоб це не призводило до порушення основоположних засад адміністративного судочинства та щоб такі засоби не були надмірними за визначених умов та не призводили до порушення прав, гарантованих Конституцією та законами України, а також Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Це означає, що негативні наслідки несвоєчасного виконання судового рішення мають бути пропорційними та збалансованими, а санкції, накладені судом у зв`язку з невиконанням судового рішення, не повинні бути надмірними; при цьому мають враховуватися усі обставини, які стали причиною невиконання судового рішення, надаватися оцінка діям боржника його посадових осіб, спрямованих на виконання судового рішення, ступінь вини та обсяг законодавчо визначених повноважень, а також статус такого боржника тощо.

Проблема виконання судових рішень є , на жаль, поширеною у нашій державі проте законодавець надає нам можливість вплинути на цей процес проте багато хто недооцінює важливість такої стадії, як виконання судового рішення та нехтує порадами та допомогою юристів, адвокатів, адже це не менш важлива процедура виконання рішення суду, а ніж сам судовий процес тож закликаємо доводити до кінця свої судові справи, а фахівці Земельного фонду України з радістю Вам допоможуть над кожному етапі вирішенні проблемної ситуації.


Вся наша робота спрямована на довгострокову ефективність. Ми прагнемо, щоб жоден Клієнт не відчув того, що разом з ним компанія обслуговує ще сотню Клієнтів.

ЦЕ НАШ ПРІОРИТЕТ.

Познайомившись з нами, можна більше не шукати юристів за рекомендаціями або в інтернеті. Ми якісно вирішимо будь-які суміжні юридичні питання.

Ми створені для того,щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин.

Власникам землі, які звертаються до нас за допомогою, наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до мене, написавши в особисті повідомлення або зателефонувати нам за номером (067) 405 69 55

Наш сайт: www.zemfond.net

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!


1 111 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page