top of page

Порядок оформлення спадщини на земельну ділянку.

З 2013 року порядок оформлення спадщини на земельну ділянку істотно змінився. Законодавством розділено поняття реєстрації земельної ділянки та реєстрації права на земельну ділянку. Нотаріуси, при цьому, отримали доступ та повноваження щодо проведення реєстрації права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно самостійно.

Процедура оформлення спадщини на буд-яке майно складається з таких етапів: • відкриття спадкової справи нотаріусом за останнім місцем проживання спадкодавця чи місцезнаходженням його нерухомого майна; • подання нотаріусу нотаріально засвідчених заяв про прийняття спадщини від спадкоємців; • визначення спадкової маси, в т.ч. перевірка реєстрації майна за спадкодавцем; • видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцеві; • реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. В оформленні спадщини на земельну ділянку є деякі особливості. Для оформлення спадщини саме на земельну ділянку нотаріусу необхідно мати в спадковій справі також витяг з кадастру (ДЗК) на земельну ділянку.

Нотаріус, отримавши витяг з кадастру, проводить всі необхідні заходи щодо належного оформлення спадкової справи та не раніше ніж через 6 місяців з моменту відкриття спадщини видає спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку. Одночасно, нотаріус також проводить реєстрацію права власності на земельну ділянку за спадкоємцем в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, для того щоб отримати земельну ділянку у спадщину спадкоємцеві необхідно вчинити наступні дії: • подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини; • отримати Витяг з кадастру в місцевому управлінні Держгеокадастру на підставі запиту нотаріуса; • отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину; • отримати у нотаріуса витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

З моменту отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, спадщина на земельну ділянку може вважатись оформленою належним чином. Вказаний витяг є остаточним документом, який підтверджує право власності на успадковану земельну ділянку. Додатково звертатись до реєстраційної служби для реєстрації права власності на земельну ділянку не потрібно. Часто трапляється так, що земельна ділянка з однієї сторони належала спадкодавцю на праві власності на підставі державного акту. Але в той же час в Держаному земельному кадастрі відсутні відомості щодо присвоєння такій земельній ділянці кадастрового номеру. В цьому випадку процес оформлення спадщини на земельну ділянку уповільнюється необхідністю організації дій щодо внесення земельної ділянки до бази Державного земельного кадастру та отримання відповідного витяг з кадастру (ДЗК).

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.



12 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page