top of page

ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО ОРЕНДАРЯ НА ПРИДБАННЯ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ

Як ми всі вже знаємо з 1 липня 2021 року набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", яким, по-суті, відкривається ринок землі але саме переважне право врегульовано вже іншим законом - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин".

*Переважне право викупу земельних ділянок доступне двом категоріям громадян: * • користувачі надр; • орендарі сільськогосподарських земельних ділянок.

Українські компанії зможуть купувати землю починаючи 2024 року. Якщо вони є орендарем землі, то так само матимуть переважне право на викуп. Якщо ж вони хочуть викупити земельну ділянку до 2024 року, тоді вони можуть передати своє переважне право фізичній особі. Зачасту виникає ситуація коли агровиробник хоче викупити земельну ділянку але являється юридичною особою. Вийти з цієї ситуації він моше шляхом передачі права викупу фізичній особі, яка вже в подальшому буде здавати в оренду цю ділянку тому ж виробнику. Головне в цій справі домовитись.

Продаж приватних земельних ділянок на земельних торгах не є обов'язковим і може бути проведений за бажанням власника. Але маєте памятати, що якщо земельна ділянка перебуває в оренді, орендар у будь- якому випадку повинен реалізувати своє переважне право на придбання земельної ділянки за процедурою інформування через нотаріуса. Якщо земельна ділянка продається через торги, то пропозиція покупця "з пріоритетом" є рівною пропозиції, що є найвищою із запропонованих учасниками.

Але все ж таки хочу наголосити продаж земель на електронних аукціонах є обов'язковими лише для комунальної та державної власності. Так як показує практика продаж приватних земельних ділянок через електронні акціони не користуються великим попитом, так як зараз всі і так розуміють куму, як і де здавати свою землю в оренду без аукціону.

Якщо ви надумати продати свою земельну ділянку то маєте знати, що сама процедура оформлення купівлі-продажу непроста, тут потрібно чітко дотримуватись вимог чинного законодавства.

Кроки які потрібно зробити для купівлі-продажу земельної ділянки: *-зареєструвати намір продажу земельної ділянки; -зареєструвати бажану ціну продажу ділянки; -повідомити орендаря про такий намір; -задокументувати відповідь орендаря щодо бажання скористатися переважним правом; -оформити передачу права викупу третій особі та зареєструвати права власності; -оформити договір оренди та зареєструвати право оренди. *

Також новому власнику обов'язково треба отримати всі витяги щодо цієї угоди - право власності на нерухомість, перевірити ділянку в кадастрі, бо якщо її там немає, угоду неможливо провести. Орендареві ж зі свого боку варто пересвідчитись в тому, що право оренди належним чином зареєстроване в реєстрі прав, адже саме за ним нотаріус буде перевіряти наявність осіб, що мають переважне право на купівлю ділянки.

Процедура делеко не проста проте завдяки нашим спеціалістам ви зможете отримати бажаний результат. Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора Сергій Коновалов написавши в особисті повідомлення.



4 просмотра0 комментариев
bottom of page