top of page

Закон № 2145-IX

Обновлено: 22 июл. 2022 г.

ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ, ЯКІ НАЙЧАСТІШЕ ЦІКАВЛЯТЬ УЧАСНИКІВ ГРУПИ

Скорочення слів далі у тексті:

ЗД - земельна ділянка

КЕП - кваліфікований електронний підпис

ВТСВ - ведення товарного с/г виробництва

НГО - нормативна грошова оцінка

Закон № 2145-IX стосується виключно земельних ділянок (далі - ЗД) с/г призначення і не поширюється на всіх інші категорії земель

Якщо потрібно змінювати цільове призначення земельної ділянки, їх передача в оренду/ суборенду наразі неможлива. Потрібно дочекатися відновлення роботи державних кадастрів та реєстрів

Чи можна надати в оренду сформовану ЗД (є кадастровий номер, визначена площа), яка потребує зміни цільового призначення?

Якщо при передачі в оренду ЗД потрібно змінювати її цільове призначення (код виду цільового призначення), то таку ділянку можна буде передати в оренду після відновлення роботи Державного земельного кадастру, оскільки зміна цільового призначення ЗД має фіксуватися у кадастрі.

Чи можна передавати в оренду землі запасу для ведення с/г виробництва без зміни цільового призначення?

Із 2021 р. землям запасу с/г призначення присвоюється окремий код цільового призначення. При передачі такої ЗД в оренду для ведення ТСВ потрібно присвоїти ЗД новий код виду цільового призначення (13.06, або 16.00 це код виду цільового призначення чи код згідно УКЦВЗ земельних ділянок запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам). Водночас при зміні цільового призначення потрібно вносити відомості до Державного земельного кадастру, який наразі не працює. Тому передача ЗД с/г призначення, яка перебуває у запасі, буде можливою після відновлення роботи Державного земельного кадастру.

Чи дозволено формувати ЗД за рахунок ділянки під господарськими будівлями і дворами для передачі такої ЗД в оренду для ведення ТСВ?

Закон № 2145-IX не забороняє формування ЗД під господарським двором для передачі її в оренду для ведення ТСВ. Але проблема в тому, що такі ЗД мають різне цільове призначення. Для того щоб зареєструвати ЗД у кадастрі та внести відомості про нове цільове призначення ЗД, потрібно внести відповідні дані до Державного земельного кадастру (він наразі не працює). Тому поки що така оренда ЗД неможлива.

Чи можна розробляти документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж ЗД в натурі (на місцевості) на присадибні ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку), а також проводити державну реєстрацію такої ЗД?

Передача присадибних ЗД громадянам у власність потребує проведення реєстрації таких ділянок у Державному земельному кадастрі, а прав на них – у Державному реєстрі речових прав. Оскільки кадастр і реєстр наразі не працюють, то передача таких ЗД у власність не здійснюється. Закон № 2145-IX не поширюється на відносини щодо передачі присадибних ЗД органами влади у власність громадян.

Якщо ЗД сформована (з кадастровим номером, площею) як землі загального користування (пасовища, сіножаті). Чи можна таку ЗД передавати в оренду для ведення ТСВ (розорювати)?

ЗД під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами мають окремий код виду цільового призначення – 01.19 або 18.00 (код згідно КВЦПЗ). Для передачі їх в оренду для ведення ТСВ потрібно змінювати код виду цільового призначення ЗД. Це стане можливим лише після відновлення роботи Державного земельного кадастру, де відображаються відомості про цільове призначення ЗД.

Сіножаті та пасовища - це земельні ділянки, які можуть бути розорані з метою їх докорінного поліпшення якостей трав'яних кормових культур та які використовуються постійно під трав'яними кормовими культурами для сінокосіння та випасу худоби. Тож вирощування сільгосппродукції на пасовищах та сіножатях суперечитиме виду цих угідь.

Але не путайте вид цільового призначення ЗД та склад угідь.

3 Чи можна здати в оренду ЗД державної власності, яка перебуває у постійному користуванні сортодослідної станції (КВЦПЗ – 01.09)?

ЗД науково-дослідних установ та ЗД для ведення ТСВ мають різний вид цільового призначення. ЗД не може бути здана в оренду на підставі Закону № 2145-IX, якщо потрібно змінювати її цільове призначення.

Як змінити склад угідь («пасовище» на «рілля») при передачі ЗД в оренду для ведення ТСВ?

Зміна угіддя «пасовище» на «рілля» здійснюється шляхом розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічного обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь. Згідно зі ст. 15 Закону України «Про Державний земельний кадастр», склад угідь із зазначенням контурів, координат поворотних точок підлягає внесенню до Кадастру – це частина відомостей про ЗД. Тож зміна складу угідь ЗД наразі неможлива – вона буде доступною після відновлення роботи Державного земельного кадастру, куди необхідно внести відомості про відповідні зміни.

Чи можуть органи місцевого самоврядування передавати в оренду ЗД с/г призначення із цільовим призначенням «для ведення фермерського господарства»?

Згідно із Класифікатором видів цільового призначення ЗД є: код 01.01 – для ведення ТСВ; код 01.02 – для ведення фермерського господарства. Оскільки в цьому випадку потрібно змінювати код виду цільового призначення, передача такої ЗД в оренду на підставі Закону № 2145-IX не здійснюється.

Як законно передати в користування землі в межах населених пунктів біля присадибної ЗД (городи), якщо ці землі не використовуються – вони належать спадкоємцям, але відсутнє будь-яке документальне оформлення?

Якщо померлі громадяни (спадкодавці) не мали оформлених прав на городи (здійснювали фактичне землекористування), то їх спадкоємці не можуть їх успадкувати. Очевидно, такі ЗД слід вважати вільними, вони належать на праві власності громадам і їх можна надавати в користування іншим особам. Для цього потрібно розробити технічну документацію щодо інвентаризації земель.

Чи можна передавати в оренду частину площі землі, на яку не виготовлений кадастровий номер?

При передачі в оренду частину площі ЗД потрібно сформувати її у ЗД за правилами, передбаченими Законом № 2145-IX, тобто, на підставі розробки землевпорядної документації землеустрою щодо інвентаризації земель.

Чи може місцева рада надати ЗД для городництва громадянину відповідно до ст. 36 Земельного кодексу України?

Місцева рада зможе це зробити тільки після відновлення роботи Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав (наразі вони не працюють) – на підставі не Закону № 2145-IX, а Земельного кодексу України.

У який спосіб здійснюватиметься передача в оренду ЗД під водними об'єктами?

Закон № 2145-IX не регулює питання передачі в оренду ЗД під водними об’єктами. Така передача може здійснюватися на підставі Земельного кодексу України.

Відтепер оренда водних об'єктів здійснюється на підставі договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом. Невід’ємною складовою договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом є паспорт водного об’єкта.

Типовий договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом затверджений постановою Кабінету Міністрів від 02 червня 2021 року № 572.

Нагадую, що водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом.

Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Бажаю всім миру, здоров’я та добра!

Все буде Україна



bottom of page