top of page

Законопроекти №9603 та №9604 — нове обмеження прав орендодавців?

     У Верховній Раді України розглядаються два законопроекти №9603 та №9604, якимипропонується внести зміни в Закон України «Про оренду землі».

    Законопроект №9604 «Про внесення змін до статті 35 Закону України «Про оренду землі» щодо договору оренди землі» пропонує запровадити можливість визнання дійсним договору, який не підписував орендодавець.

    Статтю 35 Закону України «Про оренду землі»пропонується доповнити частиною другою такого змісту:

    «При вирішенні спору, пов’язаного з укладенням договору оренди землі, договір може бути визнаний судом дійсним за умови, якщо буде встановлено, що одна сторона вчинила дію, а друга сторона підтвердила її вчинення, зокрема, шляхом державної реєстрації права оренди, фактичноїпередачі орендодавцем об’єкту оренди орендареві, користування орендарем об’єктом оренди, сплати орендарем орендної плати орендодавцю

    Дійсно велика кількість судових спорів припадає на оскарження договорів оренди, які не підписували орендодавців, проте така норма фактично узаконює підробку підпису орендарем та суперечить засадам цивільного законодавства.

    У постанові колегії суддів другої судової палати КЦС від 22.01.2020 у справі №674/461/16-ц зроблено висновок, що "підпис є обов’язковим реквізитом правочину, вчиненого в письмовій формі. Наявність підпису підтверджує наміри та волю й фіксує волевиявлення учасника(-ів) правочину, забезпечує їх ідентифікацію та цілісність документа, в якому втілюється правочин. Внаслідок цього підписання правочину здійснюється стороною (сторонами) або ж уповноваженими особами".

      Разом з тим у постанові від 16.06.2020 у справі №145/2047/16-ц Велика палата ВС зазначила: "Якщо сторони не досягли згоди з усіх істотних умов, такий договір є неукладеним, тобто таким, що не відбувся, а наведені в ньому умови не є такими, що регулюють спірні відносини. Правочин, який не вчинено (договір, який не укладено), не може бути визнаний недійсним.Наслідки недійсності правочину також не застосовуються до правочину, який не вчинено".

Законопроект №9603 «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про оренду землі» щодозабезпечення права орендаря земельної ділянкисільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на збір врожаю»  пропонує гарантувати право орендарів зібрати врожай після закінчення терміну оренди.  

      Статтю 19 Закону України «Про оренду землі» пропонується доповнити частиною п’ятою такого змісту: "У разі якщо строк дії договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного

сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого

селянського господарства закінчився у період посіву, вирощування або збирання врожаю орендарем, орендодавець зобов’язаний надати право орендарю на збирання такого врожаю з виплатою орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору оренди землі до дня закінчення збирання врожаю".

      Чому орендодавець не може вільно розпоряджатися своєю землею після завершення оренди? Однією з істотних умов договору оренди землі є строк його дії,  тому орендар, підписуючи такий договір, повинен  планувати свою діяльність з огляду на те, що орендодавець може не захотіти продовжувати орендні відносини, а земельну ділянку потрібно повернути в дату закінчення договору. Також прийняття такого законопроєктубезперечно призведе до зловживань своїми правами зі сторони орендарів, які почнуть умисно засівати земельні ділянки ледве не напередодні завершення строку оренди.

      Тому, на жаль, законопроекти №9603 та №9604спрямовані на обмеження прав орендодавців шляхом надання додаткових прав орендарям.

       Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

 

 

Наш сайт  https://www.zemfond.net

528 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page