top of page

Чи впливає відсутність НГО на дійсність договору оренди землі — ВП ВС

Місцева рада як власник земель на території населеного пункту не позбавляється права власності на таку землю у випадку, якщо межі населеного пункту не визначено належним способом.


На це звернула увагу Велика палата ВС, скасовуючи попередні рішення судів у справі №912/2797/21 та відмовляючи в позові прокурора, повідомляє «Закон і Бізнес»

Керівник Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави звернувся до господарського суду з позовом до Світловодської міської ради та ТОВ «Світенергоресурс» про визнання недійсним рішення Великоскельовської сільської ради Світловодського району у частині, що стосується надання в оренду земельної ділянки; визнання недійсним цього договору та зобов’язання ТОВ повернути ділянку Світловодській міській раді.

Рішенням госпсуду, залишеним без змін постановою апеляційного госпсуду, позов задоволено. Суди зазначили, що нормативна грошова оцінка земель є основою для визначення розміру орендної плати за ділянки державної та комунальної власності. Проте НГО спірної ділянки не проводилася.

Однак ВП ВС зазначила, що законодавцем допускається передання власником в оренду ділянки у випадку неможливості проведення нормативної грошової оцінки за об’єктивних обставин та визначено можливість розрахунку річного платежу орендної плати за певними алгоритмом, передбаченим абз.3 пп.288.5.1 п.288.5 ст.288 ПК.

Водночас місцева рада не може обмежуватися в переданні у користування належної територіальній громаді земельної ділянки, що розташована на її території, якщо така ділянка визначена за кадастровим номером (набула статусу об’єкта майнових прав) та відсутній спір із суміжними землекористувачами щодо її меж.

Зваживши на неможливість розрахунку НГО з вини державних органів, ВП ВС дійшла висновку, що сторони договору не могли бути позбавлені права на здачу землі в оренду та реалізації права на землекористування, внаслідок чого правомірно визначили в договорі як тимчасову, орендну плату відповідно до приписів абз.3 пп.288.5.1 п.288.5 ст.288 ПК в розмірі 5% від НГО ріллі по області.


70 просмотров0 комментариев
bottom of page