top of page

Законопроект №8366 хто ще зможе безоплатно приватизувати земельну ділянку під час дії воєнного стану

17 січня 2023 року в Верховній Раді України зареєстрований новий законопроект №8366 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України".

       Відповідно до пп.5 п.27 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності ЗКУ.

      Законопроект №8366 покликаний відновити законодавчо заблоковане на період війни право на приватизацію земельних ділянок для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або тих, які втратили житло для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд. Це пов'язано з тим, що через війну в Україні склалась доволі складна ситуація із можливістю забезпечення житлом тих громадян, які вимушено покинули свої домівки або взагалі їх втратили.

      Законопроектом пропонується доповнити пп. 5 п. 27 розділі Х «Перехідні положення» ЗКУ словами «на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність громадянам України, які є внутрішньо переміщеними особами та/або втратили житло, включене до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, для будівництва та обслуговуванняжилого будинку, господарських будівель та споруд».

     Проте, хочемо звернути увагу, що ідея скасування інституту безоплатної приватизації землі обговорюється вже давно та з часом можебуде реалізована або таке право залишиться тільки для окремих категорій осіб.

    Тому, якщо до запровадження воєнного стану Ви зверталися з клопотанням до ОМС, отримали дозвіл на розроблення проекту землеустрою або невмотивовану відмову - не варто чекати скасування воєнного стану. У Вас є можливість завершити процес приватизації бажаної земельної ділянки!

      Також законодавством не внесена заборона на звернення з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та заборона щодо розгляду такого клопотання органом місцевого самоврядування. Якщо звернутися з відповідним клопотанням щодо безоплатної приватизації земельної ділянки до моменту скасування інституту безоплатної приватизації, то розпочатий процес приватизації повинен бути завершений за чинним на момент звернення законодавством.

      Фахівці ЗФУ допоможуть Вам на будь-якому етапі приватизації земельної ділянки, зокрема зможуть надати більш розгорнуті консультації з питань, які Вас цікавлять.

     Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

     Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

2 776 просмотров0 комментариев
bottom of page