top of page

Закон № 2247-IX.Спеціальні правила щодо володіння, користування та розпоряджання землею.

 

Документ було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 8 червня 2022 року.

Метою вказаного Закону було:

- спростити передачу в оренду земельних ділянок державної та комунальної власності - насамперед для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених (евакуйованих) із зони бойових дій, об'єктів критичної інфраструктури та розміщення об'єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб;

- забезпечити оперативне розміщення виробничих потужностей підприємств, які переміщені (евакуйовані) з зони бойових дій - без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди.

Такі підприємства будуть визначені спільним рішенням двох ОВА (обласна військова адміністрація) - тієї, звідки переміщуються (евакуюються) виробничі потужності, та тієї, куди вони переїжджають.

Встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок, а також надання земельних ділянок в оренду для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщені (евакуйовані) із зони бойових дій, будівництво (розширення) річкових портів (терміналів), мультимодальних терміналів та виробничо-перевантажувальних комплексів здійснюватиметься без супутніх витрат та затвердженої містобудівної документації на підставі мотивованого висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури.

При цьому для таких цілей заборонено використовувати природоохоронні території, землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення, земель водного фонду (крім випадків розміщення річкових портів (терміналів), а також порушувати обмеження у використанні земель (у тому числі в сфері забудови).

Законом внесено зміни до типового договору оренди землі у зв’язку зі спрощеною передачею в оренду земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності для ведення товарного с/г виробництва без проведення торгів під час дії воєнного стану.

До розробників документації із землеустрою та до виконавців топографо-геодезичних і картографічних робіт загальнодержавного призначення не застосовуються вимоги щодо обов’язкового страхування відповідальності перед замовниками такої документації (робіт).

Невиконання вимоги щодо підвищення кваліфікації у встановлений законом строк не є підставою для зупинення дії кваліфікаційного сертифіката/свідоцтва інженера-землевпорядника, геодезиста, оцінювача (при умові, що не проводяться курси підвищення кваліфікації).

Встановлено особливий порядок проведення капітальних та інших робіт із підтримання в належному стані інженерних комунікацій, а також робіт із ліквідації наслідків бойових дій.

Оператори інженерних мереж мають право безперешкодного доступу до земельних ділянках, на яких розташовані відповідні інженерні об’єкти, без попереднього погодження з власниками та користувачами таких ділянок.

У разі аварійної ситуації, спричиненої бойовими діями, оператор інженерних мереж не повинен відшкодовувати власникам або землекористувачам збитки. Він також звільняється від обов’язка за свій рахунок виконувати рекультивацію робіт після закінчення робіт.

Разом із тим, оператор зобов’язаний відновити землі до стану, придатного для її подальшого використання за цільовим призначенням.  

Закон надав право Держгеокадастру за погодженням з Мінагрополітики призупиняти та відновлювати роботу Державного земельного кадастру, орієнтуючись на питання безпеки, а також встановлювати обмеження щодо повноважень державних кадастрових реєстраторів.

Реалізація положень Закону № 2247-IX нерозривно пов'язана із Законом № 2254-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності», який вирішує низку містобудівних питань, що виникли внаслідок введення військового стану.

Зверніть увагу, що Законодавство України зазнає великих змін в тому числі і в сфері земельних відносин. Деякі вимоги попередніх законів або частково або повністю втратили чинність.

Так відповідно до Вимог Земельного кодексу України після 19.11.2022 року:

- стало можливим форму вати земельні ділянкисільськогосподарського призначення.

- змінена позиція, щодо автоматичного подовження договорів оренди земель сільськогосподарського призначення на 1 рік

- надана можливість передавати у приватну власність земельні ділянки, які підлягають безоплатній приватизації, у разі якщо на такій земельній ділянці розташоване зареєстроване майно громадян

- та ще ряд інших змін.

Про всі зміни в земельному законодавстві ми висвітлюємо в своїх публікаціях на сторінках Земельного фонду України. Будьте з нами та слідкуйте за останніми публікаціями ЗФУ.

Шановні учасники групи #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

З приводу отримання консультацій, роз’яснень та послуг ви можете звертатися до адміністратора групи Сергія Коновалова, написавши йому в особисті повідомлення.

 Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

252 просмотра0 комментариев
bottom of page