top of page

З 29 грудня запрацює новий порядок інформування про бенефіціарів

Юрист Земельного Фонду України,

Ірина Назаренко

 

27 вересня Зеленський підписав Закон №2571 щодозмін порядку подання держреєстратору інформації прокінцевого бенефіціарного власника юрособи(законопроект № 6320). Його опубліковано в "Голосі України" 29 вересня. Відповідно нові правила діятимутьз 29 грудня.

 

27 вересня 2022 року Президент В. Зеленський підписав Закон №2571-IX "Про внесення змін до деякихзаконів України щодо спрощення порядку поданняінформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу" (раніше законопроект № 6320).

29 вересня Закон був опублікований в "Голосі України".

Законопроектом передбачалося, зокрема:

• частково автоматизувати проведення перевіркивідомостей про осіб, що є кінцевими бенефіціарнимивласниками юридичної особи, поданих до Єдиногодержавного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб –підприємців та громадських формувань в електроннійформі, з використанням засобів Єдиного державноговебпорталу електронних послуг;

• скасувати вимоги щодо виключно нотаріальногозасвідчення копій документів, що подаються дляпідтвердження особи кінцевого бенефіціарноговласника;

• конкретизувати порядок визначення юридичними особами інформації про кінцевих бенефіціарнихвласників та структуру власності;

• запровадити обов'язок юридичних осіб, які є засновниками (учасниками) юридичних осіб, тафізичних осіб, які є засновниками (учасниками) юридичних осіб та/або здійснюють вирішальний впливщодо їх діяльності, надавати на запити юридичних осібінформацію, необхідну для подання юридичною особоюдля внесення або актуалізації в Єдиному державномуреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців тагромадських формувань інформації про кінцевогобенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи та інше.

Закон набере чинності через три місяці з дня йогоопублікування, крім абзацу другого підпункту 3 пункту7 розділу І цього Закону, який набирає чинності з днянабрання чинності нормативно-правовим актом, затвердженим Міністерством юстиції України тацентральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуваннютероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, яким встановлюється порядокпередачі Держателем Єдиного державного реєструюридичних осіб, фізичних осіб - підприємців тагромадських формувань інформації про суб’єктапервинного фінансового моніторингу, який виявиврозбіжності та виявлені ним розбіжності до спеціальноуповноваженого органу. Тож нові правила почнутьдіяти з 29 грудня 2022 року. А до цього часу діють"старі" вимоги. 

Нагадаю, що граничний строк подання інформації про бенефіціарів був 11 липня 2022 р. Але через війну цей обовʼязок можна виконати й після її закінчення –протягом місяця. З 12 липня Мінʼюст ще не матимеправа до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації.

Спеціалісти Земельного фонду можуть надати більш розгорнуті консультації з будь яких юридичних питань, як фізичним особам, так і юридичним особам. У разі потреби надати юридичний супровід щодо спірних правовідносин.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до наших адміністраторів групи написавши в особисті повідомлення.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

92 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page