top of page

Який строк для звернення до суду з вимогою про визнання укладеною додаткової угоди

Який строк для звернення до суду з вимогою про визнання укладеною додаткової угоди про поновлення договору оренди землі?

У постанові від 05.07.2023 року у справі № 904/8884/21 Велика Палата Верховного Судузвернула увагу на питання поширення позовної давності на вимогу про визнання укладеною додаткової угоди про поновлення договору оренди землі.

    ВПВС звертає увагу на те, що закон не містить визначення поняття «триваюче правопорушення».

    Характер такого правопорушення оцінюється судом у кожному конкретному випадку індивідуально.

    Порушення відповідачем як орендодавцем вимог Закону України «Про оренду землі» щодо укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди є триваючим правопорушенням та позбавляє позивача як орендаря можливості зареєструвати відповідне речове право.

    За матеріалами справи відповідач після закінчення строку дії договору, тобто після 19 листопада 2013 року, і до моменту звернення позивача до суду з цим позовом не припинив порушення вимог Закону України «Про оренду землі» щодо обов`язкового укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди.

    Отже, протягом строку, на який договір міг бути поновлений, орендар не може бути обмежений у праві звернутися до суду з позовом, покликаним усунути його неможливість зареєструвати право оренди в Державному реєстрі речових прав, зокрема і шляхом визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди.

    Такий позов може бути пред`явлений протягом усього строку дії договору оренди, на який цей договір міг бути поновлений.

    Тому орендар (позивач у справі) має право в будь-який час протягом строку, на який договір міг бути поновлений, з моменту спливу одного місяця після закінчення строку договору оренди, у який орендодавець може надати лист-повідомлення про заперечення у поновленні договору оренди, вимагати укладення з ним додаткової угоди до договору оренди, а позовна давність не пропущена з огляду на триваючий характер правопорушення відповідача.

     Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

     Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

94 просмотра0 комментариев
bottom of page