top of page

Як приватизувати земельну ділянку під житловим будинком?

На час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну власність забороняється. Однак Законом України №2698-IX були внесені зміни до Земельного кодексу, якими дозволяється безоплатнапередача земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд).

    Для приватизації такої земельної ділянки необхідно пройти кілька етапів:

1. Виготовлення технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

      Відповідно до ст. 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є: 

• юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи сертифікований інженер-землевпорядник, який є відповідальними за якість робіт із землеустрою;

• фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

    Тому необхідно звернутися до сертифікованих інженерів-землевпорядників та укласти договір на виконання робіт із виготовлення техдокументації.

        За результатами вищевказаних робіт замовнику видається:

-технічна документація на земельну ділянку;

-диск з технічною документацією у електронній формі та документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру.

 

2. Реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі

 

    Після виготовлення та отримання технічної документації потрібно звернутися до Державного кадастрового реєстратора та надати такий перелік документів:

-заяву про внесення відомостей до Державного земельного кадастру;

-технічну документацію у паперовому та електронному форматі;

-електронний документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою.

   Відповідно до ч. 17 ст. 21 ЗУ "Про Державний земельний кадастр" подання Державному кадастровому реєстратору заяви про внесення відомостей до ДЗК разом із документацією із землеустрою чи документацією із оцінки земель здійснюється розробником такої документації, якщо інше не встановлено договором на виконання робіт із землеустрою чи оцінки земель.

 

3. Отримання рішення органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки в приватну власність

 

    Після того, як земельна ділянка внесена до ДЗКта їй надано відповідний кадастровий номер, треба звернутися до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу земельної ділянки у приватну власність.

     До такого клопотання додається копію паспорта заявника та довідку про присвоєння РНОКПП, розроблена технічна документація із землеустрою та витяг із ДЗК.

      Згідно з ч.2 ст. 118 Земельного кодексу України за результатами розгляду поданого клопотання відповідний орган у місячний строк з дня отримання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.

4. Реєстрація права власності на земельну ділянку

   У разі позитивного рішення відповідного органу необхідно зареєструвати право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

   Для цього особі варто звернутися в центр надання адміністративних послуг за місцем розташування земельної ділянки або до нотаріуса. 

  Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

 Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

• Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

 

565 просмотров0 комментариев
bottom of page