top of page

Як не стати колаборантом?

Розглянемо більш детальніше.

Проблема співпраці населення держави з країною-агресором в інтересах ворога-загарбника на шкоду самій державі не є новою. До початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України колабораціонізм як такий не був криміналізований в Україні, хоча гостра потреба постала ще у 2014 році.

Законом України від 3 березня 2022 року №2108-IX було доповнено Кримінальний кодекс України статтею 111-1 "Колабораційна діяльність", яка вже активно застосовується органами досудового розслідування та прокуратури. Тому актуальним є роз'яснення її змісту як для аграріїв, так і для громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій території.

Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.

Перелік дій, що можуть бути розцінені як колабораційна діяльність або пособництво державі-агресору, є досить широким:

1. Публічні заперечення та заклики:

  • публічне заперечення здійснення збройної агресії проти України;

  • публічне заперечення встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України;

  • публічні заклики до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;

  • публічні заклики до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора;

  • публічні заклики до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Кожне з перелічених вище діянь є альтернативним, тобто вчинення навіть одного з них слугуватиме підставою для притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Суб’єктом цього діяння може бути тільки громадянин України.

Ознака публічності діяння (публічні заклики чи заперечення) розкрита в п. 1 примітки до ст. 111-1 КК України, де зазначено, що публічним вважається поширення закликів або висловлення заперечення до невизначеного кола осіб, зокрема в мережі Інтернет або за допомогою засобів масової інформації.


2. Зайняття посад в незаконних органах:

  • добровільне зайняття некерівної посади (не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій) в незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора;

  • добровільне зайняття керівної посади (пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій) у таких незаконних органах влади або добровільне обрання до них;

  • добровільне зайняття посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

3. Організація виборів до незаконних органів:

  • участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території, публічні заклики до їхнього проведення.

4. Участь у збройних формуваннях:

  • добровільна участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території, та/або в збройних формуваннях держави-агресора;

  • надання таким формуванням допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ, інших військових і добровольчих формувань України.

5. Пропаганда та впровадження стандартів освіти рф у закладах освіти:

  • здійснення пропаганди держави-агресора в закладах освіти;

  • здійснення дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти.

6. Економічна співпраця з державою-агресором:

  • передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора;

  • провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та незаконними органами влади.

7. Участь у політичних та інформаційних заходах:

  • організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, активна участь у таких заходах.

8. Пособництво державі-агресору:

  • умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, її збройних формувань та/або окупаційної адміністрації або шляхом добровільного збору, підготовки та/або передачі їм матеріальних ресурсів чи інших активів.

Залежно від вчиненого діяння санкція може передбачати покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, штраф, виправні роботи, арешт, позбавлення волі.

Зверніть увагу, що якщо людина не мала можливості виїхати зі свого міста чи села та в діях якої відсутній склад злочину (особа не причетна до захоплення території, не здійснює активної передачі росії документів, майна), та, наприклад, продовжує працювати рядовим працівником на заводі, то вона не є колаборантом.


Що стосується аграріїв, то суб’єктам господарювання, які зареєстровані в Україні, заборонено здійснення будь-якої господарської діяльності у співпраці з окупаційною владою та будь-якими резидентами держави-агресора.


Фермерські господарства, сільськогосподарські підприємства на окупованих територіях області є суб’єктами господарської діяльності, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Тож будь-яке постачання сг продукції, передача майна, виконання робіт, надання послуг органам окупаційної влади або державі-агресору може вважатися колаборацією.

Після збору врожаю зернових аграрії можуть реалізовувати сільськогосподарську продукцію виключно юридичним особам та громадянам України (в тому числі розрахунок у натуральному вигляді з орендодавцями землі), та/або за наявності відповідних умов, залишити вироблену продукцію на зберіганні у себе.


Таким чином, колоборація це свідома, умисна співпраця з державою-агресором та окупаційною владою або надання їм допомоги, публічне заперечення збройної агресії рф та заклики до підтримки ворога й невизнання української влади, незаконна пропаганда та інші дії, спрямовані на завдання шкоди Україні.


Друзі, не забувайте, що всі випадки є індивідуальними, тому професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Якщо у вас залишилися питання– звертайтеся!

Ми, Земельний Фонд України, зважено та впевнено продовжуємо працювати у галузі земельних відносин на благо нашої країни з дотриманням законодавчих норм та із радістю допомагаємо вам вирішувати ваші земельні питання.

Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги. .

Дякую за увагу! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру в Україні!



59 просмотров0 комментариев
bottom of page