top of page

Внесення змін до договору оренди землі: що потрібно знати?

Детальніше розглянемо у відео дану тему!

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди здійснюється за взаємною згодою сторін. Оскільки сторони мають право додавати до договору умови, які, на їхню думку, є істотними, у договорі оренди землі може бути передбачений детальний порядок внесення змін (підстави/обставини внесення змін, форма та строк надсилання пропозиції тощо).


Серед підстав для внесення змін до договору можуть бути, зокрема:

  • волевиявлення сторін щодо уточнення певних умов договору;

  • зміна строку дії оренди;

  • зміна умови про розмір та розрахунок орендної плати.

Головне – зміна умов договору має досягатися за взаємною згодою сторін, якщо інше не передбачено договором. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв’язується в судовому порядку.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Форма змін

Зміна договору здійснюється в такій самій формі, що й договір, який змінюється, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту (ст. 654 ЦК).

Основною вимогою до договору оренди землі є письмова форма. Нотаріальне посвідчення договорів оренди не є обов'язковим. Тобто, як правило, сторони укладають у письмовому вигляді додаткову угоду до договору. Проте, зверніть увагу, що якщо договір оренди був нотаріально посвідчений, тож і додаткова угода повинна бути нотаріально посвідчена.


Ініціатива щодо зміни умов договору

Ініціювати внесення змін може як орендодавець, так і орендар земельної ділянки, в будь-який момент. Сторона договору, яка бажає змінити умови договору, повинна надіслати протилежній стороні свої пропозиції. Форму такої пропозиції не встановлено, тому вона викладається довільно, якщо така форма не визначена самим договором (тоді дотримується форма за договором). Оскільки зміни до договору вносяться шляхом укладання додаткової угоди до нього, доцільно надіслати супровідний лист з описом бажаних змін, додавши до нього проект додаткової угоди з підписом ініціатора. Варто мати на увазі, що отримувач може викласти зустрічні побажання до запропонованих змін або відхилити їх повністю.

Якщо отримувач не надав Вам відповіді або сторони не досягли згоди щодо зміни умов договору, Ви маєте право передати спір на вирішення до суду Тому спершу спробуйте домовитися про бажані зміни до договору (краще всю переписку здійснювати в письмовому вигляді, адже потім вона може стати доказом у суді), а якщо це не вийде, то подавати в суд.


Зміна розміру орендної плати

У договорах оренди встановлюються окремі умови, за яких обов’язково переглядається розмір орендної плати. Тобто загальних умов, за настання яких орендна плата підлягає перегляду, не визначено. Однак сторони мають право передбачити їх у договорі.

Наприклад, це може бути зміна умов господарювання, передбачених договором; підвищення цін і тарифів, зміна коефіцієнтів індексації, установлених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено належними документами; зміна НГО тощо.

Як правило, сторони також передбачають періодичність перегляду розміру орендної плати з таких підстав (раз на рік, два рази на рік тощо). Тоді, аби збільшити чи зменшити орендну плату, слід дочекатися настання певної обставини. Якщо ж у вашому договорі немає жодної згадки про обставини зміни орендної плати, то ви маєте право в будь-який момент запропонувати таку зміну.


Таким чином, ініціювати внесення змін до договору може будь-яка зі сторін, а умови договору змінюються за взаємною згодою сторін. Якщо домовитися не вдалося, то спір підлягає вирішенню в суді.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.



470 просмотров0 комментариев
bottom of page