top of page

Основні аспекти безоплатної приватизацію земельних ділянок в умовах воєнного стану

🔍Безоплатна передача земельних ділянок громадянам в умовах воєнного стану протягом минулого (2022 року) зазнавала декількох етапів змін, про які ми неодноразово висвітлювали інформацію у власних публікаціях.

Діапазон вказаних змін є достатньо широким, оскільки включає в себе період який розпочинається повною забороною передачі громадянам у власність земельних ділянок і до поступового відновлення такого права.

 

🌱Спочатку варто нагадати за ділянками з яким цільовим призначенням найчастіше звертались громадяни до сільських, селищних або міських рад аби отримати бажані наділи у приватну власністьдо почату запровадження воєнного стану.

 

Так от, відповідно до ст.121 Земельного кодексу України, яка визначає норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, найбільшезвернень стосувались:

• для ведення особистого селянського господарства - до 2,0 га (35%);

• для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 га (30%);

• для ведення садівництва - не більше 0,12 га (15%);

• для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га (8%);

• для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га (12%).

Після внесення змін до Земельного кодексу України, які набули чинності 07 квітня 2022 рокупідпунктом 5, пункту 27, розділу Х «Перехідні положення» встановлено, що під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Таким чином фактично громадян України позбавили права визначеного статтею 14Конституції України та положеннями Земельного кодексу України.

За логікою норм чинного законодавства, зазначені права відновляться після припинення (завершення) воєнного стану.

Враховуючи той факт, що без перебільшення, тисячі громадян опинились в ситуації, коли процес приватизації зупинився на вже замовленій або і розробленій документації із землеустрою, така заборона по всій території України, сталаабсолютно не логічною.

По-перше, ділянки фактично вже виділені громадянам і неможливість зареєструвати право за собою, має наслідки прямої заборони використовувати ці ділянки, що йде в протиріччя з гаслами про забезпечення продовольчої безпеки, сплатою податків за землю, наповнення місцевихбюджетів.

 

По-друге, така заборона не дозволялаприватизувати ділянки під житловими будинками, що унеможливлює формування ділянок навіть для продажу будинку або ж для подання інформації про завдані війною збитки та їх подальше відшкодування;

 

І третя проблема, яку породила така заборона, це – не можливість реалізації права на безоплатне отримання земельної ділянки на територіях, які безпечні для проживання та ведення особистого господарства (особливо, для вимушено переміщених осіб).

​Крайні зміни до регулювання порушених проблем відбулись восени 2022 року. Зокрема Законом України №2698-IX були внесені зміни до Земельного кодексу, якими дозволяється безоплатнапередача земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд).

​Відповідні зміни розблокувати безоплатну приватизацію земельних ділянок під житловими будинками, індивідуальними дачами та гаражами, права на які посвідчено відповідними документами.

 

📋​Але, нажаль критичною залишається ситуація з особистим селянським господарством, що в сільській місцевості є надважливою складовою проживання, а також індивідуальним садівництвом, завершенням оформлення якого деякі громадяни займаються вже не одне десятиліття.

Зрозуміло, що законодавець обмежив права громадян в критичних умовах воєнного стану, але зазначений механізм вимагає коригування в частині повного розблокування безоплатної приватизації земель. Як варіант, крім територій розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Це дасть можливість громадянам забезпечувати свої права та сприятиме економічному розвитку суспільства в цілому.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

528 просмотров0 комментариев
bottom of page