top of page

Судова практика щодо обов’язку ОТГ розглянути заяву про надання дозволу на розробку або затвердження

СУДОВА ПРАКТИКА ЩОДО ОБОВ’ЯЗКУ ОТГРОЗГЛЯНУТИ ЗАЯВУ ПРО НАДАННЯ ДОЗВОЛУ НА РОЗРОБКУ АБО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПРОЕКТУ ЗЕМЛЕУСТРОЮ (СКАСУВАННЯ ПРОТИПРАВНИХ РІШЕНЬ ОТГ), ПОДАНІ ТА ПРИЙНЯТІ ДО 24.02.2022 року (до введення дію воєнного стану)

​Юристи Земельного Фонду України в цій статті вирішили поділитися особистим кейсом судових справ, цитуючи висновки суду щодо діючої заборони органу місцевого самоврядування на надання дозволу на розробку проекту землеустрою або затвердження, скасування рішень ОТГ, які були подані та прийняті до 24.02.2022 року.

​Одразу звертаємо увагу, що тільки, 07.04.2022 року набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (далі – Закон №2145-IX), яким заборонили надавати дозволи на розробку проекту землеустрою та безоплатну передачу земельну ділянку у приватну власність.

Одночасно цим Законом відсутня заборона для ОТГ розглядати ці заяви та виконувати судові рішення

Верховним Судом у своїй постанові від 19 червня 2018 року у справі № 820/5348/17 було сформовано наступний висновок: «Розпочатий процес реалізації права, за загальним правилом, повинен бути завершений за чинним на момент початку і процесу законом, що узгоджується з принципом правової визначеності. Тобто, у контексті застосування принципу незворотності дії закону у часі це означає, що у разі, якщо правовідносини стосовно реалізації певного права розпочато у період чинності нормативно-правового акта, за умови, що особа здійснила конкретні дії, що виражають її волевиявлення стосовно реалізації права (звернулась до суб`єкта владних повноважень, подала повний пакет документів тощо), то особа повинна мати можливість закінчити реалізацію відповідного права за тими нормами, що діяли на момент початку реалізації відповідного права, навіть якщо до завершення реалізації права вони втратили чинність.

Тобто, введення воєнного стану з 24.02.2022 року не є підставою для не розгляду клопотання подані до цієї дати.

09 березня 2022 року, вже під час діє воєнного стану, рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду у справі № 600/5998/21-а було задоволено адміністративний позов. Визнано протиправним та скасовано рішення 14 сесії VIIІ скликання Хотинської міської ради від 30.09.2021 року «Про відмову у затвердженні та наданні дозволу на виготовлення проектних документацій в частині відмови ОСОБА_1 у наданні дозволу на виготовлення проекту із землеустрою щодо надання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Зобов`язати Хотинську міську раду надати ОСОБА_1 дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Після набрання законної сили рішення, спеціалістами Земельного Фонду України почався наступний етап боротьби з ОТГ це виконання судового рішення.

Юристи ОТГ подали заяву про визнання виконавчого листа, таким, що не підлягає виконання, у зв’язку з прийняттям Закону 07.04.2022 року набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», яким заборонили надавати дозволи на розробку проекту землеустрою та безоплатну передачу земельну ділянку у приватну власність.

Проте, в свою чергу юристи Земельного Фонду України написали заперечення, в результаті чого, суд ухвалою від 08.09.2022 року у справі №  600/5998/21-а у задоволеннізаяви Хотинської міської ради про визнання виконавчоголиста таким, що не підлягає виконанню, - відмовив.

​І як результат зазначене судове  рішення на сьогоднішній день є виконаним і рішенням сесії ОТГ надано дозвіл на розробку проекту землеустрою.

​Також є інші судові справи, якими суди визнали протиправну бездіяльність щодо не розгляду ОТГ заяв про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та затвердження проекту, які були подані до 24.02.2022 року та зобов’язали розглянути ці заяви.

Тобто, можливо зробити висновок, що введення воєнного стану не обмежує Ваше право на  доступ до правосуддя і у разі, якщо до 24.02.2022 року Вами були подані заяви, які й досі не розглянуті або прийнятті ОТГ незаконні рішення, пам’ятайте, що це є порушенням ваших прав, які підлягають захисту та поновленню в судовому порядку. В свою чергу, Ви завжди можете розраховувати на правову підтримку зі сторони юристів Земельного Фонду України.

845 просмотров0 комментариев
bottom of page