top of page

Способи розірвання договору оренди успадкованої земельної ділянки

На практиці доволі часто виникають ситуації, коли спадкоємець земельної ділянки хоче розірватидоговір оренди, укладений спадкодавцем на невигідних умовах. У такому випадку в нового орендодавця виникає закономірне питання: чи є спосіб розірвати такий договір? 

    Зміна власника, відповідно до ст.32 Закону України «Про оренду землі», не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. Водночас, якщо ви розумієте, що продовжувати співпрацю з орендарем вам не вигідно, тоді є кілька шляхів виходу з цієї ситуації.

      Найпростіший спосіб – дочекатися кінця строку дії договору та укласти договір з іншим орендарем на більш вигідних для вас умовах.

      Якщо до закінчення строку дії договору ще багато часу, то уважно прочитайте текст договоруна можливі підстави для його розірвання.

У деяких договорах передбачена можливість розірвати договір в односторонньому порядку. Зокрема, однією з таких умов в договорі може бути перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи. Якщо у вашому договорі чітко прописана така умова, то Ви маєте право розірвати договір в односторонньому порядку.

Також договір можна розірвати за згодою сторін, якщо ви домовитися з орендарем про таке розірвання договору.

Якщо орендар не виявляє бажання розірвати договір за згодою сторін, а одностороння відмова від договору не передбачена, слід пам'ятати, що договір оренди може бути розірваний достроково на вимогу однієї із сторін за рішенням суду в разі:

-якщо орендар істотно порушив умови договору;

-якщо орендар випадково знищив чи пошкодив земельну ділянку, через що використовувати її за призначенням неможливо;

-якщо орендар використовує земельну ділянку у спосіб, що суперечить екологічним вимогам;

-якщо орендар використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням;

-якщо орендар систематично не сплачує вам орендну плату (два рази й більше);

-якщо орендар передав земельну ділянку в суборенду без вашого дозволу тощо.

      Таким чином, необхідно детально проаналізувати положення договору та виявити можливі підстави для його розірвання. Звертаємоувагу, що якщо Вас не влаштовують конкретні положення договору, то Ви можете запропонувати орендарю змінити їх за взаємною згодою сторін.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

bottom of page