top of page

Спір про накладення земельних ділянок: як має діяти суд, нагадав ВС

Належним доказом, який би підтвердив чи спростував накладення ділянок, може бути лише висновок земельно-технічної експертизи, після якого суд вирішує наявність чи відсутність порушених речових прав.


На це звернув увагу Касаційний цивільний суд, змінюючи мотивувальну частину постанови апеляційного суду в справі №515/1315/18.

Позивачі звернулися із позовом, в якому просили, зокрема, визнати незаконним та нечинним рішення міської ради про передачу у власність особі земельної ділянки площею 0,1 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, а також визнати незаконним узгодження меж цієї ділянки та посвідчення акту прийому-передачі межових знаків.

Рішенням районного суду у задоволенні позову відмовлено через пропуск позивачами позовної давності.

Постановою апеляційного суду це рішення змінено в частині мотивування. Зазначено, що перш ніж застосовувати позовну давність, суд має з’ясувати та зазначити у рішенні, чи порушене право або охоронюваний законом інтерес позивача, за захистом якого той звернувся до суду.

Апеляційний суд констатував, що позивачі довели, що відповідачами при виділенні земельної ділянки у користування, а в подальшому у власність було порушено їх права як суміжних землекористувачів, отже позов є обґрунтованим. Але в його задоволенні слід відмовити у зв’язку з пропуском позовної давності.

Своєю чергою, КЦС зазначив, що, виходячи із характеру спірних правовідносин, у цій справі в першу чергу підлягала встановленню обставина, чи накладаються (перетинаються) ділянка, що перебувала у користуванні позивачів, та ділянка, передана у власність третій особі.

Водночас, наголошено, що у такій категорії справ суд самостійно без застосування спеціальних знань не може зробити висновок, чи накладаються ділянки сторін у справі. Отже, суд, керуючись положеннями цивільно-процесуального законодавства, для встановлення істинності у справі та з метою виконання завдань правосуддя, міг призначити судову експертизу.

Однак позивачі з клопотанням про призначення судової земельно-технічної експертизи не зверталися. Таким чином, у задоволенні позову слід відмовити за недоведеністю заявлених вимог.

Інформація з інтернету

Шановні учасники групи Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

 

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

306 просмотров0 комментариев
bottom of page