top of page

Що означає невитребувані паї?

Отже, ухвалений 10.07.2018 Закон №2498 набрав чинності 01.01.2019 та змінив підхід до питань реалізації таких прав на земельний пай, додавши нововведення до профільного для цієї теми Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)” (за текстом – Закон №899 або профільний закон) від 05.06.2003 № 899.


Раніше паї, які були нерозподілені чи невитребувані, могли передаватися в оренду за рішенням, прийнятим місцевою держадміністрацією - і щасливо перебувати у користуванні до того моменту, як на них оформить право власності суб'єкт розділення на паї. Водночас отримання власниками таких земельних ділянок при реалізації свого права - Законом № 899 не обмежувалося за часом.

Тепер, з 01 січня 2019 року у Законі №899, а саме у статті 13, встановлено правило - якщо до 01 січня 2025 року суб'єкти права на невитребувану земельну частку (пай) або їхні спадкоємці не оформлюють право власності на цю земельну ділянку - ці суб'єкти вважаються такими, які відмовилися від отримання своєї частки (паю) землі.


Розберемося що ж таке пай і коли він вважається невитребуваним.

Якщо ділянка землі - це конкретизована частина поверхні з раніше встановленою межею, певним місцем розташування та правами на неї (стаття 79 Земельного кодексу України від 25 січня 2001 р. №2768 (далі - ЗК України), яка є матеріальним об'єктом майнових прав - то земельна частка (пай) - це умовна частина землі, частка від поділених порівну земель КСП, с/г акціонерних товариств та кооперативів. Пай виражається в "умовних кадастрових гектарах" (УКГ) і визначається вартістю. Тобто він не є об'єктом матеріального світу, а всього лише - умовно частиною земель, закріпленою у документах - сертифікатах, сертифікати не засвідчують права на землю, а лише свідчать про права на отримання такої, розміром відповідно до кількості УКГ.


Невитребувані паї Закон №899 відрізняє від нерозподілених.

Протокол затверджений відповідною місцевою радою є основним документом для виділення земпаїв (паїв) у натурі (тобто фактично, на місцевості), а також підставою для держреєстрації прав власності на такі ділянки власникам паїв.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







295 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page